Друштвене мреже носе ризик од настанка депресије код тинејџера

20.07.2019. 19:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Прекомјерно кориштење друштвених мрежа може бити штетно за ментално здравље тинејџера, указују нова истраживања. Што су тинејџери више користили друштвене мреже и што су више гледали телевизију, то су имали већи ризик од депресије.

“Наше истраживање открива да је превише времена проведеног у кориштењу неких облика дигиталних медија било повезано с појавом симптома депресије у истој години”,каже ауторица студије Патриција Коноид, професорица психијатрије на Универзитету у Монтреалу.

Према мишљењу коаутора студије Елроја Боерса, друштвене мреже и телевизија су облици медија који често излажу адолесценте сликама других који су, условно речено, напреднији, као што су други адолесценти са савршеним тијелима и узбудљивијим или богатијим животним стилом.

Студија је обухватила скоро 4.000 канадских тинејџера који су праћени између 12. и 16. године. Сваке године тинејџери су давали информације о количини времена проведеног на друштвеним мрежама, пред телевизијом, у игрању видеоигара и кориштењу рачунара.

Тинејџери су такође попунили упитнике о различитим симптомима депресије током четири године студије, пише Хеалтх24.

Повећана употреба друштвених мрежа и вријеме проведено испред телевизије били су повезани с озбиљнијим симптомима депресије. И што су више година тинејџери користили друштвене мреже и гледали телевизију, то су били озбиљнији симптоми депресије, показали су налази. Повећано играње видеоигара и употреба рачунара нису били повезани с погоршањем симптома депресије. Налази би могли бити корисни у превенцији депресије код тинејџера, наводе аутори студије.

“Регулисање употребе друштвених мрежа и коришћења телевизије од тинејџера могао би бити један од начина да се помогне младим људима да управљају депресивним расположењем или рањивостима на депресивне симптоме. Дакле, употреба друштвених мрежа адолесцената и гледање телевизије требали би бити регулисани како би се спријечио развој депресије и смањили постојећи симптоми”, рекао је Цонрод.

Налази су објављени у ЈАМА Педиатрицс.

Коментари 0
Повезане вијести
Друштвене мреже проузрокују усамљеност и депресију? Друштвене мреже проузрокују усамљеност и депресију?
Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ
Злоупотреба имена патријарха на лажним налозима на мрежама Злоупотреба имена патријарха на лажним налозима на мрежама
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 1m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    13h 31m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 58m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 12m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 54m
    0