Дрвна индустрија тоне све дубље

01.10.2024. 18:04
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да дрвна индустрија све више клизи у кризу потврђују најновији подаци статистичара, према којима је пад производње и продаје шумских сортимената у Српској настављен и у августу, због чега су неопходне хитне мјере за превазилажење, како кажу упућени, никад теже ситуације у овом сектору.

Према подацима Републичког завода за статистику, у августу ове године произведен је 164.951 кубни метар шумских сортимената, што је за 14,7 одсто мање у односу на исти период лани.

Подаци показују да је продаја шумских сортимената у августу ове године смањена за 24 одсто у односу на исти период лани, када је купцима испоручено 209.862 кубна метра производа од дрвета.

- Од укупне масе произведених сортимената у државним шумама у августу на лишћаре се односи 89.313 кубних метара, а на сортименте четинара 75.637 кубика. Током августа ове године продато је 90.721 кубик производа од лишћара и 68.680 метара кубних од четинара - подаци су Завода за статистику.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Игор Андрић истакао је за “Глас Српске” да се пад потражње за производима од дрвета директно пресликао на шумарство, јер су дрвопрерађивачи смањили повлачење робе из шума.

- Такође, током прошлог љета производња шумских сортимената била је већа у односу на исти период ове године и из разлога што је тада вријеме у прољеће било лоше па је посао пролонгиран за јули и август - казао је Андрић.

Према његовим ријечима, због смањеног обима посла у области производње намјештаја у првих седам мјесеци ове године број радника је смањен за 20 одсто у односу на лани.

- Ситуација у Европи отежала је пословање готово свим фабрикама у Српској које се баве производњом намјештаја и сада би било неозбиљно дати било какве прогнозе, јер је овај сектор у највећој мјери извозно оријентисан. Ово је један од ријетких сектора у прерађивачкој индустрији гдје имамо суфицит у спољнотрговинској размјени - рекао је Андрић, подсјећајући да је криза у земљама Европске уније гдје одлази највише ове робе и даље у великој мјери присутна.

Оптимиста није ни предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало. Он упозорава да је на европском тржишту дошло до озбиљног пада потражње за производима из Српске те да овдашње фабрике намјештаја неће још дуго опстати без подршке надлежних.

- Залихе смо једно вријеме повећавали, међутим то више не можемо, јер једноставно немамо капитала, због чега мање повлачимо дрвних сортимената од шума. Нема више смисла да то радимо, јер не можемо продати наше производе - казао је Партало.

Додао је да су потражња за намјештајем, а самим тим и производња константно у паду.

- Не назире се свјетло на крају тунела. Многи произвођачи, и то озбиљни и велики, одлучују се да ставе кључ у браву, јер немају другог избора - рекао је Партало, додајући да ће затварање фирми, ако се шта ускоро не промијени, тек услиједити.

Станови

Посла међу дрвопрерађивачима највише имају у Бањалуци гдје, за разлику од осталих локалних заједница, цвјета продаја станова. Власник фирме “МБ пројект - намјештај” Славен Благојевић каже да посла за сада има, због добре продаје станова, које је потребно и намјестити.

- Ми смо мала породична фирма са дугогодишњим искуством. Чак бисмо и могли да проширимо своју производњу, међутим не можемо да нађемо потребну радну снагу - казао је Благојевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ново милионско задужење Српске на Бањалучкој берзи Ново милионско задужење Српске на Бањалучкој берзи
Осмочлана породица Паспаљ примјер сложне и вриједне породице Осмочлана породица Паспаљ примјер сложне и вриједне породице
Двојица Фочака претукла Билећанина Двојица Фочака претукла Билећанина
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    12h 3m
    15
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    2h 30m
    0
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    7h 28m
    0
  • Уприличен пријем за 78 бруцоша на Електротехничком факултету (ФОТО)
    12h 12m
    4
  • Павле Вуисић - вјечити боем који је мрзио глуму
    11h 40m
    0