Drvna industrija tone sve dublje

01.10.2024. 18:04
0
IZVOR: glassrpske.com

Da drvna industrija sve više klizi u krizu potvrđuju najnoviji podaci statističara, prema kojima je pad proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u Srpskoj nastavljen i u avgustu, zbog čega su neophodne hitne mjere za prevazilaženje, kako kažu upućeni, nikad teže situacije u ovom sektoru.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu ove godine proizveden je 164.951 kubni metar šumskih sortimenata, što je za 14,7 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Podaci pokazuju da je prodaja šumskih sortimenata u avgustu ove godine smanjena za 24 odsto u odnosu na isti period lani, kada je kupcima isporučeno 209.862 kubna metra proizvoda od drveta.

- Od ukupne mase proizvedenih sortimenata u državnim šumama u avgustu na lišćare se odnosi 89.313 kubnih metara, a na sortimente četinara 75.637 kubika. Tokom avgusta ove godine prodato je 90.721 kubik proizvoda od lišćara i 68.680 metara kubnih od četinara - podaci su Zavoda za statistiku.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić istakao je za “Glas Srpske” da se pad potražnje za proizvodima od drveta direktno preslikao na šumarstvo, jer su drvoprerađivači smanjili povlačenje robe iz šuma.

- Takođe, tokom prošlog ljeta proizvodnja šumskih sortimenata bila je veća u odnosu na isti period ove godine i iz razloga što je tada vrijeme u proljeće bilo loše pa je posao prolongiran za juli i avgust - kazao je Andrić.

Prema njegovim riječima, zbog smanjenog obima posla u oblasti proizvodnje namještaja u prvih sedam mjeseci ove godine broj radnika je smanjen za 20 odsto u odnosu na lani.

- Situacija u Evropi otežala je poslovanje gotovo svim fabrikama u Srpskoj koje se bave proizvodnjom namještaja i sada bi bilo neozbiljno dati bilo kakve prognoze, jer je ovaj sektor u najvećoj mjeri izvozno orijentisan. Ovo je jedan od rijetkih sektora u prerađivačkoj industriji gdje imamo suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni - rekao je Andrić, podsjećajući da je kriza u zemljama Evropske unije gdje odlazi najviše ove robe i dalje u velikoj mjeri prisutna.

Optimista nije ni predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo. On upozorava da je na evropskom tržištu došlo do ozbiljnog pada potražnje za proizvodima iz Srpske te da ovdašnje fabrike namještaja neće još dugo opstati bez podrške nadležnih.

- Zalihe smo jedno vrijeme povećavali, međutim to više ne možemo, jer jednostavno nemamo kapitala, zbog čega manje povlačimo drvnih sortimenata od šuma. Nema više smisla da to radimo, jer ne možemo prodati naše proizvode - kazao je Partalo.

Dodao je da su potražnja za namještajem, a samim tim i proizvodnja konstantno u padu.

- Ne nazire se svjetlo na kraju tunela. Mnogi proizvođači, i to ozbiljni i veliki, odlučuju se da stave ključ u bravu, jer nemaju drugog izbora - rekao je Partalo, dodajući da će zatvaranje firmi, ako se šta uskoro ne promijeni, tek uslijediti.

Stanovi

Posla među drvoprerađivačima najviše imaju u Banjaluci gdje, za razliku od ostalih lokalnih zajednica, cvjeta prodaja stanova. Vlasnik firme “MB projekt - namještaj” Slaven Blagojević kaže da posla za sada ima, zbog dobre prodaje stanova, koje je potrebno i namjestiti.

- Mi smo mala porodična firma sa dugogodišnjim iskustvom. Čak bismo i mogli da proširimo svoju proizvodnju, međutim ne možemo da nađemo potrebnu radnu snagu - kazao je Blagojević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novo milionsko zaduženje Srpske na Banjalučkoj berzi Novo milionsko zaduženje Srpske na Banjalučkoj berzi
Osmočlana porodica Paspalj primjer složne i vrijedne porodice Osmočlana porodica Paspalj primjer složne i vrijedne porodice
Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    12h 4m
    15
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    2h 31m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    7h 29m
    0
  • Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO)
    12h 13m
    4
  • Pavle Vuisić - vječiti boem koji je mrzio glumu
    11h 41m
    0