Дрвни сектор расте у корона кризи

13.04.2021. 19:35
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Шумарски и дрвни сектор у БиХ и у доба пандемије биљеже раст и то не само по питању доброг извоза, већ и по чувању радних мјеста и запошљавању нових радника потребних у производњи.

Према подацима Вањскотрговинске коморе БиХ, дрвни сектор у прва два мјесеца ове године остварио је извоз у вриједности 215.159.551 КМ, што је за 6,1 посто више него у истом периоду прошле године.

На сједници Скупштине Асоцијације дрвне индустрије и шумарства Вањскотрговинске коморе БиХ, која је одржана прошле седмице, истакнуто је да је покривеност увоза извозом била 347,1 посто.

Компаније су, како је констатовано, уложиле велике напоре како би одржале производњу, углавном сачувале запослене и оствариле добре извозне резултате.

Због значајног пораста цијена сировина и репроматеријала, компаније ће морати усклађивати продајне цијена готових производа, али водећи рачуна да буду конкурентне.

Извоз дрвног сектора лани је износио 1.312.850.909 КМ или 1,3 посто мање него у 2019, што је доста добро када се имају у виду све потешкоће с којима су се привредници суочавали.

Намјештај је у укупном извозу учествовао са 44,1 посто или 578.769.599 КМ, што је за 3,1 посто више него 2019.

Увоз дрвног сектора је лани износио 377.596.476 КМ или 11,9 посто мање него претходне године.

Лазо Шиник, предсједник Групације шумарства и дрвне индустрије при Привредној комори Републике Српске, казао је за портал Nezavisne.com да је овај сектор у цјелини имао добар раст претходних година.

- Имали смо једно успоравање у 2019, али кренуло се амбициозније у 2020. години, био је добар старт. Та прва три мјесеца била су изузетно добра по свим елементима пословања, почев од производа у шумарству па онда у преради дрвета и производњи намјештаја. Међутим, десила се пандемија и то је уздрмало амбиције. У априлу смо имали неповољан период као сви. У области производње намјештаја имали смо пад за 81 посто, имали смо свега 19 процената остварења из априла 2019. године. Нисмо знали како даље, људе смо охрабривали да одржавају контакт с тржиштем, да треба радити и по цијену повећања залиха, и то се на крају показало добрим, јер се већ крајем маја ситуација почела враћати у нормалу- казао је Шиник.

Рекао је да су годину завршили боље него што су очекивали, па чак и боље него у 2019.

Шиник каже да у том ритму настављају и у 2021. години, али да имају стагнацију по питању шумарства и да је то нормално у првим мјесецима због зиме, али и због празника.

- Имамо подбачај у шумарству и преради дрвета, негдје 17 посто мање у односу на прошлу годину, али зато у намјештају имамо раст од 16,3 процента за прва два мјесеца и то значи да можемо очекивати боље, с обзиром на то да је кренуло и вакцинисање. Ако не буде неугодних изненађења, можемо се радовати, а што се тиче неких озбиљнијих стопа раста - њих можемо очекивати у 2022. години- каже Шиник.

Истиче да у вањскотрговинској размјени имају солидне резултате те да имају наставак раста и то за десетак процената у прва два мјесеца ове године у односу на исти период прошле године.

Наглашава да су мали субјекти у пословању имали проблема, али велики и средњи субјекти су се одржали јер су им послови поузданији и боља је комуникација с тржиштем.

Шиник истиче да је од укупног извоза у Републици Српској 16 посто везано за дрвну индустрију, тако да то значајно доприноси економији Републике Српске.

Вилдан Хајић, предсједник Групације шумарства и дрвне индустрије Федерације БиХ, за портал Nezavisne.com каже да области шумарства и дрвне индустрије биљеже раст и да још немају тешке посљедице као што имају друге гране - туризам и угоститељство.

Каже да се повећава број запослених у овој области, с обзиром на то да се повећава и производња.

- Морамо повести рачуна о радницима и сачувати их у БиХ- истакао је Хајић.

У Републици Српској у овој области запослено 18.000 радника, а и у Федерацији се број запослених повећао у посљедњим мјесецима с обзиром на то да има посла.

Испред ове групације Хајић је захвалио здравствним радницима за све што раде да помогну становништву.

Коментари 0
Повезане вијести
Дрвна индустрија тоне све дубље Дрвна индустрија тоне све дубље
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    17h 5m
    17
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    7h 32m
    1
  • Куглоф
    4h 26m
    0
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    12h 30m
    0
  • Интервју са др Игором Лукићем, кандидатом за градоначелника Источног Сарајева
    9h 26m
    17