Државе ЕУ обустављају летове ка југу Африке због новог соја вируса корона

26.11.2021. 19:43
0
ИЗВОР: Агенције

Државе Европске уније сложиле су данас да привремено обуставе путовања у регион јужне Африке након откривања нове варијанте ковида 19, саопштило је словеначко предсједништво Савјетом ЕУ.

- Комитет здравствених стручњака из свих 27 држава ЕУ сагласио се са потребом да се активира кочница у случају опасности и наметну привремене рестрикције на сва путовања у ЕУ из јужне Африке - саопштило је словеначко предсједништво ЕУ на Твитеру, преноси Ројтерс.

Извор из ЕУ потврдио је да ће се ограничења односити на Јужноафричку Републику (ЈАР), Боцвану, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибију и Зимбабве, након што је у Белгији данас откривен први европски случај нове варијанте корона вируса.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен позвала је данас ЕУ да реагује брзо, одлучно и уједињено када је ријеч о спечавању ширења забрињавајуће јужноафричке варијате вируса, а грађане Европе да се вакцинишу и додатно заштите бустером.

- Европска комисија је данас предложила државама чланицама да активирају 'кочницу у случају нужде' за путовања из земаља јужне Африке и других погођених земаља како би се ограничило ширење нове варијанте. Сва ваздушна путовања у ове земље би требало да буду обустављена док не будемо имали јасно разумевање о опасности коју представља ова нова варијанта. И путници који се враћају из овог региона треба да поштују строга правила карантина - поручила је Фон дер Лејен у видео поруци.

Власти широм свијета алармирано су реаговале данас на нову варијанту корона вируса, први пут откривену у Јужној Африци.

Свјетска здравствена организација саопштила је да још проучава колико је ова варијанта вируса опасна и да ли је треба уврстити на листу нових варијанти вируса корона које изазивају забринутост.

Белгија је прва европска земља у којој је откривен

Истакнула је да је Европска унија склопила уговоре с произвођачима према којима они морају одмах прилагођавати своје вакцине новим варијантама чим се појаве.

Позвала је грађане да се вакцинишу, ако то још нису учинили, да поштују правила која помажу у сузбијању вируса и препоручила вакцинацију бустер дозом, која "пружа још бољу заштиту".

Белгија је прва европска земља у којој је откривен први случај нове варијанте вируса корона, која је први пут забиљежена у Јужној Африци.

Велика Британија већ забранила летове

Та варијанта је откривена код путника који се враћао у Белгију из Египта 11. новембра. Особа је прве симптоме развила 22. новембра.

Велика Британија упозорила је у петак да је нова варијанта вируса корона која се шири у Јужној Африци разлог за велику забринутост и да је научници сматрају најзначајнијом до сада јер би вакцина могла бити мање учинковита.

Велика Британија већ је забранила летове из ЈАР-а (Јужноафричка Република) и сусједних земаља те је од британских туриста који ондје бораве затражила да оду у карантин након повратка.

Ту је одлуку у петак донијела и Италија и најавила Шпанија.

Неколико сати након што је Британија забранила летове из Јужне Африке и сусједних земаља, Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је да државе не доносе исхитрене одлуке о забрани путовања.

Холандија блокирала путнике из ЈАР-а на аеродрому

Неколико стотина путника који су у Амстердам стигли на два лета из Јужноафричке Републике суочени су са вишечасновним кашњењем и тестирањем због забриности због новог соја вируса корона.

Холандска администрација нешто раније је објавила забрану за сва путовања авионом из Јужноафричке Републике. Министар здравља Уго де Јонг изјавио је да путници који су већ на путу морају да прођу тестирања и карантин по доласку.

Путници са два лета компаније "КЛМ" из Кејптауна и Јоханезбурга изјавили су да су неколико часова задржани на писти.

У саопштењу са аеродрома "Схипхол" наводи се да су путниц пребачени на безбједну локацију.

Локалне власти касније су објавиле да ће само путници чији су резултати позитивни на вирус корона морати у карантин. Резултати тестова очекују се током дана.

Москва уводи ограничења на путовања из страха од новог соја

Русија уводи ограничења на путовања за стране држављане из неких афричких земаља, као и из Хонгконга, како би зауставила ширење нове варијанте вируса корона.

Руски кризни штаб за ковид је саопштио данас да ће мјере бити на снази од 28. новембра, а такође је речено да нова варијанта, названа Б.1.1.529, још није потврђена у Русији, преноси Ројтерс.

Власти широм свијета алармирано су реаговале данас на нову варијанту, први пут откривену у Јужној Африци.

Сингапур и УАЕ забранили летове из Африке

Након што је Велика Британија ставила Јужну Африку у црвеној зони због новог соја вируса корона, Сингапур и Уједињени Арапски Емирати забранили су летове из Африке.

Кипар забранио летове из неколико афричких земаља

Кипар је данас саопштио да су забрањени доласци из неколико афричких држава, укључујући Јужноафричку Реублику, Боцвану и Зимбамбвеа након проналаска новог соја вируса корона.

Кипарско Министарство здравља саопштило је да се забрана путовања односи на особе које долазе или су прошле кроз Јужноафричку Републику, Намибију, Лесото, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Малави и Боцвану у протеклих 14 дана.

Јужна Африка: Одлука о ограничавању путовања је неоправдана

Јужноафрички министар здравља Џо Фала поручио је данас да прелиминарне студије сугеришу да би нова варијанта ковид-19 откривена у овој земљи могла бити преносивија, али да је одлука других држава да уведу ограничења путовања неоправдана.

Фала је на конференцији за новинаре рекао да Јужна Африка све податке објављује транспарентно и да су забране путовања у супротности са нормама и стандардима Свјетске здравствене организације (СЗО), преноси Ројтерс.

- У посљедњих четири или пет дана дошло је до више експоненцијалног пораста инфекција - рекао је он, наводећи да по првим подацима изгледа да нова варијанта изазива пораст броја случајева.

Власти широм свијета алармирано су реаговале данас на нову варијанту вируса корона, први пут откривену у Јужној Африци.

Јанез Јанша, премијер Словеније која предсједава Савјетом ЕУ, потврдио је данас да је у току координирана акција у Европској унији како би се онемогућио већи унос нове, вјероватно опасније варијанте вируса корона из Јужне Африке.

Јужноафрицки институт за заразне болести NICD објавио је у четвртак да су у Јужној Африци откривена прва 22 случаја заразе новом верзијом вируса "В.1.1.529", а иста варијанта је потврдена и у Боцвани и Хонгконгу.

Према првим оцјенама, ова верзија, која већ има 32 мутације, може се ширити брже од претходних.

Свјетска здравствена организација саопштила је да још проучава колико је ова варијанта вируса опасна и да ли је треба уврстити на листу нових варијанти вируса корона које изазивају забринутост.

Коментари 0
Повезане вијести
У порасту број хоспитализованих заражених вирусом корона у Источном Сарајеву У порасту број хоспитализованих заражених вирусом корона у Источном Сарајеву
Побољшање система водоснабдијевања у општинама Колашин и Рогатица уз подршку Европске уније Побољшање система водоснабдијевања у општинама Колашин и Рогатица уз подршку Европске уније
БиХ црвено, Украјини зелено свјетло за кандидатски статус у ЕУ БиХ црвено, Украјини зелено свјетло за кандидатски статус у ЕУ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 53m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 48m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 36m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 42m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 10m
    0