Држављани БиХ при уласку у ЕУ мораће скенирати лице и дати отисак прстију

15.10.2019. 09:35
4
ИЗВОР: klix.ba

Држављани БиХ од фебруара 2022. године ће поред пасоша приликом уласка у Европску унију морати скенирати кажипрст једне руке, док ће приликом првог преласка на територију ЕУ скенирати лице те дати отисак четири прста једне руке.

Званична информација о пооштреним мјерама ЕУ је објелодањена у Варшави на конференцији у организацији Фронтеxа, што је за Клиx потврдио савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман.

– Европска комисија је донијела директиву у циљу боље заштите спољашњих граница ЕУ и повећаног обима криминала. Тзв. Морфинг је компјутерска техника која мијења фотографије лица на путним исправама. Досадашњи системи заштите и који су данас актуелни су показали да је криминал толико напредовао да се могу мијењати фотографије на важећим путним исправама. Да би се адекватно одговорило на тај криминал који је посебно изражен за кријумчарење људи што је тренутно златна кока за кријумчаре донијела се одлука о пооштреним мјерама – казао је Хофман.

Због свега наведеног држављани трећих земаља, односно оних који нису грађани Европске уније ће бити подвргнути утврђивању аутентификације.

– Сви држављани трећих земаља, а што је и БиХ, од фебруара 2022. биће подвргнути додатним граничним провјерама кроз то да ће путници који први пут буду прелазили границу ЕУ поред пасоша потврдити идентитет на начин да ће им бити скенирано лице те узет отисак четири прста десне руке. То ће бити похрањено у посебну базу која ће егзистирати у полицијама унутар ЕУ – објаснио је савјетник директора ГП БиХ.

Сваки наредни пут грађани БиХ, све док БиХ не постане чланица ЕУ, ће бити провјерени на начин да морају дати и дигитални отисак кажипрста при уласку у неку од земаља ЕУ.

На питање да ли то значи да ће држављани БиХ у љетној сезони, када владају велике гужве на границама, морати давати отисак прста при уласку у Хрватску, Хофман одговара потврдно.

– За нас је то посебно интересантно јер већина наших држављана путује у Хрватску или кроз Хрватску путује даље у ЕУ. Тешко је сада спекулисати, али сигурно да ће то додатно успорити промет путника из БиХ ка ЕУ који немају пасош неке од земаља ЕУ – рекао је.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  QGWWTRW0V596ATFWXF www.yahoo.com 12.12.2022. 07:08
  Hi! Please tell me the number of your office, I will come to you tomorrow. QGWWTRW0V596ATFWXF www.yahoo.com
 • Generic placeholder image
  QGW8N0F8X4OPX0EWXF www.yahoo.com Tribble 12.12.2022. 04:48
  Hi! Please tell me the number of your office, I will come to you tomorrow. QGW8N0F8X4OPX0EWXF www.yahoo.com
 • Generic placeholder image
  Grover 26.08.2022. 00:57
  Two days ago I received a message that I need to pick up my prize. But I lost the email with the data to access the site. How do I restore access? >>> https://cutt.ly/uXKHR2T
 • Generic placeholder image
  Анонимно 28.03.2021. 03:37
  QGWB3G90KQE5N0GWXF www.google.com
  I have a small question for you
Повезане вијести
Бајден именовао Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ Бајден именовао Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ
Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела
Колико је странаца узело држављанство БиХ Колико је странаца узело држављанство БиХ
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  19h 14m
  1
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  23h 56m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  17h 56m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  18h 9m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  15h 56m
  0