Душан Козић нови предсједник Скупштине Асоцијације "Ствараоци Српске"

24.10.2020. 18:11
0

Душан Козић нови је предсједник Скупштине Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", а доживотни почасни предсједници су Божидар Вучуревић, Војислав Максимовић и Драган Мићић, одлучено је на данашњој сједници Скупштине Асоцијације, одржаној на Палама.

Козић је поручио да ће настојати да у узбурканом политичком мору БиХ буду светионик и опозицији и странкама на власти да приведу крају послове српског народа започете деведестих година.

На данашњој сједници за предсједника Кординационог одбора Асоцијације изабаран је Стеван Медић, иначе посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ.

Он је рекао да су данас донијели неколико неопходних одлука да би могли наставити рад, те су тако изабрали предсједника Скупштине, надзорни одбор.

- Кординациони одбор представља Скупштину, а сада по овом статуту имамо пуно овлаштење да можемо радити онако како смо и замислили. Асоцијација ће наставити свој рад онако како је било планирано нашим програмом- навео је Медић.

Сједници је у име српског члана Предсједништва БиХ присуствовао Бошко Томић који је поручио да Асоцијација може рачунати на подршку српског члана Предсједништва и Владе Српске.

Томић је новом руководству и Асоцијацији пожелио срећан и успјешан рад, те додао да ће сарађивати са њима.

Почасни предсједник Асоцијације Вучуревић рекао да су они ванстраначки, да је Република Српска створена вољом народа, као и да је једно створити државу, а друго бранити.

Према његовим ријечима, Асоцијација "Ставраоци Републике Српске" је била на челу српског народа да створи државу, а да су је борци одбранили, што не треба мијешати нити се смију сукобљавати, јер ко год другачије поступа чини зло своме народу.

Први предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" био је Момчило Крајишник, који је 15. септембра преминуо од посљедица вируса корона.

Члан прве Владе Републике Српске и члан Асоцијације Петра Марковић рекла је да Крајишника нико не може замијенити, јер је био човјек који је синоним Српске.

- Данас је 40 дана од смрти предсједника Крајишника па су обећали да ће Асоцијацију одржавати, радити како би добила свој статус који заслужује и она и њени чланови- додала је Марковићева.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је на данашњи дан 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ. За првог предсједника Скупштине српског народа у БиХ изабран је Момчило Крајишник.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У октобру евидентирано 43 нарушавања јавног реда и мира
Прераст - природни феномен у кориту Паљанске Миљацке
Пале: Промовисани магистри и дипломирани економисти
Најчитаније
 • Додикова освета: Мијења закон да развласти градоначелника Бањалуке и Бијељине
  24.11.2020
  3
 • Мигрант напао дјевојку у сарајевском насељу Добриња
  25.11.2020
  2
 • У Источном Сарајеву корона вирус потврђен код 10 особа
  24.11.2020
  1
 • Прераст - природни феномен у кориту Паљанске Миљацке
  25.11.2020
  0
 • Соколац: Кад чаробни тренуци природе запну за око Момира Томића
  24.11.2020
  0