Два случаја тровања гљивама у Требињу

18.10.2024. 14:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У посљедњих пар дана у Требињу су забиљежена два случаја тровања гљивама, а у питању су мушкарац и жена, млађе животне доби.

У Болници Требиње је потврђена хоспитализација ово двоје пацијената након конзумације отровних гљива, а, према ријечима Петре Паовице, начелнице Од‌јељења за антестезиологију, реанимацију и интензивно лијечење у овој здравственој установи, оба случаја су већ на кућном лијечењу.

- У питању су мушка и женска особа млађе животне доби. И срећом су имали блажу клиничку слику тровања, а након болничког лијечења су са задовољавајућим здравственим стањем  пуштени кући - каже Паовица.

Она наводи да ни сами пацијенти нису знали конкретно којим гљивама су се отровали, због поремећаја њихове свијести.

- Поред поремећаја свијести, клиничку слику тровања карактеришу и грчење мишића лица и тијела, које су имали и ови пацијенти, затим поремећај срчаног ритма, у смислу убрзавања или успоравања рада срца, те поремећаји дисања - додаје она.

Напомињући да је болничко особље било на становишту да је љекарска опсервација требало да траје дуже, пацијенти су, како каже, по сопственим захтјевима болницу напустили након 24 часа, односно, када су се осјећали боље, а што је најважније - били су ван животне опасности.

Код сумње на конзумацију отровних гљива, најважније је, према савјету др Паовице, што брже се обратити љекару, односно, служби хитне медицинске помоћи.

- Срећом, тровање гљивама, из угла болничког лијечења, није често на подручју Требиња, иако не можемо да гарантујемо да није било блажих случајева, са мање отровним гљивама, па су се конзументи лијечили у кућним условима, тако да су у посљедње двије године биљежени само спорадични случајеви алиментарне интоксикације отровним гљивама - навела је Паовица.

Она додаје да се не може са прецизношћу ни утврдити да ли је узрок ових случајева недовољна едукованост, или је вегетација таква да онемогућава јасну видљивост и препознавање врста гљива.

С тим у вези је на крају апеловала на све оне који се баве брањем и конзумацијом гљива а немају довољно знања о њима - да обрате пажњу или се обрате неком стручнијем, јер отровне и јестиве гљиве личе једне на друге и не могу се лако распознати.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској дупло мање крађа возила него у ФБиХ У Српској дупло мање крађа возила него у ФБиХ
Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413 Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413
Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици
Најчитаније
  • Конкурс за попуну упражњеног радног мјеста у ЈУ Средњошколском центру „Пале"
    6h 7m
    0
  • Албанац који је задужио Србе
    9h 12m
    6
  • Конкурс за пријем радника на упражњена радна мјеста у ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа"
    5h 47m
    0
  • Сваки је корак мука: „У школи ме задиркују, кажу купи ногу на киоску!” (ВИДЕО/ФОТО)
    5h 15m
    0
  • Отац убио сина па себе
    3h 20m
    0