Двадесет шест година од страдања српских војника у НАТО бомбардовању Зловрха

30.08.2021. 18:49
0

Од 30. августа до 14. септембра 1995. године НАТО је на територију Републике Српске бацио 1.026 бомби са осиромашеним уранијумом, при чему је страдало више од стотину људи. Прве жртве били су Рогатичани, припадници Војске Републике Српске, који су били задужени за обезбјеђење телекомуникационог торња на Зловрху.

Данас је у присуству чланова њихових породица, представника Општинске борачке организације и општинских функционера обиљежена двадесет шеста годишњица овог гнусног злочина.

Слика

- Те ноћи изгубили смо десет наших бораца, а посљедњих година и наши суграђани умиру од карцинома, што је посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом- изјавио је Мишо Соколовић, предсједник Општинске борачке организације.

Породице, саборци и суграђани и даље се питају зашто су недужни српски борци морали да страдају пред сами крај рата, будући да је торањ на Зловрху већ тада изгубио стратешки значај, јер се користила сателитска технологија.

Слика

Те кобне ноћи страдали су: Љубомир и Драгомир Бакмаз, Зоран и Раденко Сорак, Велимир Ујић, Милош Јовичић, Дарко Мотика, Зоран Нерић, Андрија Обрадовић и Милан Станишић.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    21h 8m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    3h 9m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    5h 49m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    2h 42m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    17h 38m
    0