Dvadeset šest godina od stradanja srpskih vojnika u NATO bombardovanju Zlovrha

30.08.2021. 18:49
0

Od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine NATO je na teritoriju Republike Srpske bacio 1.026 bombi sa osiromašenim uranijumom, pri čemu je stradalo više od stotinu ljudi. Prve žrtve bili su Rogatičani, pripadnici Vojske Republike Srpske, koji su bili zaduženi za obezbjeđenje telekomunikacionog tornja na Zlovrhu.

Danas je u prisustvu članova njihovih porodica, predstavnika Opštinske boračke organizacije i opštinskih funkcionera obilježena dvadeset šesta godišnjica ovog gnusnog zločina.

Slika

- Te noći izgubili smo deset naših boraca, a posljednjih godina i naši sugrađani umiru od karcinoma, što je posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom- izjavio je Mišo Sokolović, predsjednik Opštinske boračke organizacije.

Porodice, saborci i sugrađani i dalje se pitaju zašto su nedužni srpski borci morali da stradaju pred sami kraj rata, budući da je toranj na Zlovrhu već tada izgubio strateški značaj, jer se koristila satelitska tehnologija.

Slika

Te kobne noći stradali su: Ljubomir i Dragomir Bakmaz, Zoran i Radenko Sorak, Velimir Ujić, Miloš Jovičić, Darko Motika, Zoran Nerić, Andrija Obradović i Milan Stanišić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    13h 3m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    12h 19m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    9h 35m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    7h 57m
    0
  • Danas Markovdan
    16h 45m
    0