Двије године службе патријарха Порфирија

18.02.2023. 10:01
1
ИЗВОР: srna.rs

Данас се навршавају двије године откако је Његова светост патријарх српски Порфирије изабран за поглавара Српске православне цркве /СПЦ/ на засиједању Светог архијерејског сабора.

Из Информативне службе СПЦ подсјећају да су звона на Храму Светог Саве 18. фебруара 2021. године неколико минута прије 16.00 часова огласила да је дотадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије постао 46. патријарх српски.

Свечани чин устоличења новоизабраног архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Порфирија почео је 19. фебруара 2021. године светом архијерејском литургијом у Саборном храму у Београду.

Његова свестост у бесједи након устоличења истакао је да ће радити на повезивању људи, на изграђивању мостова и успостављању дијалога са свима.

- У мојим молитвама на првом месту ће бити православни Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Србији, али и са нашим благоверним народом који живи у Црној Гори и Републици Српској, у БиХ у целини, али и у свим другим земљама где наш народ живи - поручио је тада патријарх Порфирије.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 18.02.2023. 10:21
    I sta je poenta ove vijesti,osim politizovanja onih koji u svojoj branši rade po nalogu da i ovo malo pravoslavlja utope u zapadne forme života...Ovo i priča o tome kako su spasioci otišli ALI svaki put uz napomenu da je to Bajazit odlučio su dvije najgluplje vijesti..I od toliko zrtava,samo jedno dijete nasli i to zahvaljujuci psu..toliko o njihovoj osposobljenosti...Dajte zdravih tema,osim ako i vi niste od onih koje "hrani" onih sramotnih 56 miliona...Strašno dokle smo stigli
Повезане вијести
Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    18h 54m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    14h 51m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    20h 58m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    18h 12m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    17h 10m
    0