Двије особе обољеле од легионарске болести у БиХ

22.10.2019. 10:41
0
ИЗВОР: klix.ba

На подручју Федерације БиХ регистрована су два случаја легионарске болести. Како је речено у Заводу за јавно здравство ФБиХ, истрага случаја је у току, због чега не могу коментарисати извор заразе.

-Детекција легионеле у хуманим узорцима врши се у микробиолошким лабораторију КЦУС-а. Служба за здравствену екологију Завода за јавно здравство ФБиХ врши детекцију и бројање легионеле у околишним узорцима већ седам година и за њу има цертификат БАТА- речено је у Заводу.

У Републици Српској за сада нема регистрованих случајева.

Легионарска болест је нетипична упала плућа узрокована бактеријом легионелом. Бактерија може преживјети у води дуже од годину дана, а извор и узрок епидемијске појаве болести је аеросол онечишћен концентрираним легионелама, најчешће у уређајима у којима циркулира вода у затвореном сиситему (климатизацијски уређаји). Бактерија се често зна наћи у болницама, хотелима, пансионима, овлаживачима зрака, итд. Легионарска болест је тешка болест, а ако се не лијечи антибиотицима, смртност може бити чак од 15 до 25 посто.

У блажим случајевима слична је инфлуенци. Изражени су температура, главобоља, понекад кашаљ, бол у прсима, грлобоља, поремећај свијести и дијареја. Болест траје до седам дана.

На подручју Хрватске забиљежен је један смртни случај у Сплиту ове године, док је прошле преминуло 10 од 80 обољелих особа.

 

У тежим облицима долази до пнеумоније, а болест може захватити и јетру, бубрег, пробавни тракт и централни нервни систем.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 33m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 7m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 16m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 8m
    6
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    1h 26m
    0