Двије трећине радника у Српској прима плату испод просјека

28.04.2021. 15:40
0
ИЗВОР: capital.ba

Скоро двије трећине радника у Републици Српској прима плату мању од просјечне, док минималац и мање од загарантоване минималне зараде примају чак 33.044 запослена.

На крају фебруара у Републици Српској је било запослено укупно 257.475 радника, а од тог броја чак 173.806 запослених радило је за плату мању 1.000 КМ. Просјечна плата у Српској у фебруару је износила 984 КМ.

Подаци Пореске управе Републике Српске показују да велики број радника у Републици Српској, њих чак 53.142 прима плату од 521 до 600 КМ.

С друге стране, значајан је број и оних који имају преко 1.200 КМ плату и они највише и поправљају просјек.

Члан Удружења економиста РС „SWOT“ Марко Ђого каже за КАПИТАЛ да је проблем што у Српској просјечну плату дефинише мала група људи која има натпросјечне зараде, док велика већина њих прима много мање од просјека.

- Просјечна плата не одражава реално стање ствари. Ми имамо мали број људи који примају далеко изнад 1.000 КМ, док велика већина оних који имају плату до 1.000 КМ, прима око 600 КМ. Управо та мала група људи „вуче“ просјечну плату на више. То су подаци који указују на неповољну привредну структуру. Да су плате у складу са нормалним привредним развојем оне би биле ближе средини, а не бисмо имали ситуацију да мали број људи са великим примањима у толикој мјери утиче на просјек - казао је он.

Нагласио је да је за повећање плата у реалном сектпору неопходно смањење јавног сектора и да се значајна средства која одлазе на јавну потрошњу преусмјере на подстицање продуктивности у реалном сектору.

Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске Божана Радошевић каже за КАПИТАЛ да значајан број радника не прима ни минималну загарантовану зараду, док је чак трећина оних који зарађују испод просјечне плате.

Наводи да су, према подацима које су добили од Пореске управе, мање од 520 КМ  примили радници који су на боловању па им се одбија дио плате или они који су пријављени на четири сата.

- Евидентно је да просјечна плата не покрива ни 50 одсто трошкова синдикалне потрошачке корпе која је у марту износила 1.960 КМ. С друге стране, у одређеним привредним дјелатностима гдје су плате много мање од просјека, та плата покрива свега од 35 до 43 одсто синдикалне потрошачке корпе - казала је Радошевић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 18 беба У Српској рођено 18 беба
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Најчитаније
 • Душанов законик данас пуни 675 година
  26m
  1
 • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
  14h 27m
  0
 • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
  18h 49m
  4
 • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
  19h 14m
  0
 • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  17h 4m
  1