Џебо из Источног Сарајева засигурно једна од најбољих кошаркашица Српске

11.08.2021. 11:13
0
ИЗВОР: СРНА

Члан женске кошаркашке репрезентације БиХ Николина Џебо из Источног Сарајева наводи да за њу и његе саиграчице пласман у квалификације за Свјетско првенство, које ће се одржати наредне године у Аустралији, представља велико задовољство и подстрек за даљи рад.

На овогодишњем Европском првенству одржаном крајем јуна, репрезентација БиХ освојила је пето мјесто побједивши селекцију Шведске резултатом 82:63.

Џебо каже за Срну да нису одмах схватиле какав су успјех остварлиле, док се емоције нису слегле, а релативно су млада екипа.

- Од Европског првенства узели смо 20 дана паузе па онда слиједи повратак индивидуалним тренинзима и припремама. Живот професионалног спортисте изискује многа одрицања. Највише сам по турнејама, путовањима, турнирима у другим градовима али уживам када могу добити два мјесеца да будем у свом граду -  наводи Џебо.

Николина је засигурно једна од најбољих кошаркашица Српске, а од 2008. године ова млада дјевојка игра за женску кошаркашку репрезентацију БиХ.

Џебо поручује да женски спорт заслужује пажњу и много већу финансијску подршку па је из тих разлога мањи број дјевојака које се професионално баве кошарком.

- Потребна је финансијска подршка репрезентацији не само у кошарци него у свим спортовима. Сигурна сам да то може пуно боље - наводи Џебо.

Своју каријеру Николина је почела у Кошаркашком клубу "Власеница" захваљујући познатом тренеру Радовану Перендићу, да би потом прешла у "Жељезничар" гдје је са тренерима Весном Бајкушом и Наташом Башовић много напредовала.

Након тога прелази у Кошаркашки клуб "Плеј оф" у Сарајеву са којим је била двоструки првак БиХ и двоструки освајач купа БиХ.

- Након тога је услиједио позив подгоричке `Будућности` гдје сам провела двије и по сезоне", каже Џебо и наводи да је због вируса корона остала у БиХ гдје је посљедњу сезону играла у Кошаркашком клубу "Феникс" у Бањалуци.

Када је ријеч о преласку у другу државу или град, Николина истиче да је имала много понуда, посебно послије Европског првенства које је највећа смотра за кошаркашице као и за све спортисте, али да још размишља.

- Двоумим се. Видјећу шта је најбоља опција за мене и наставак каријере али свакако ако се укаже добра прилика, спремна сам да напустим просторе БиХ и наставим даље - наводи она.

Женска кошаркашка репрезентација БиХ изборила је квалификације за Свјетско првенство које ће бити одржано 2022. године у Аустралији.

У квалификацијама ће наступити 16 селекција рачунајући домаћина Аустралију и побједника Олимпијских игара у Токију, тако да ће бити четири групе по четири репрезентације, одакле ће три првопласиране изборити пласман на Мундобаскет, гдје ће учествовати 12 најбољих репрезентација свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Николина Милић има сезону из снова: Европска титула круна каријере Николина Милић има сезону из снова: Европска титула круна каријере
Кошаркаши „Славије“ сутра дочекују ХКК „Широки“ Кошаркаши „Славије“ сутра дочекују ХКК „Широки“
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    21h 36m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    22h 47m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    4h 27m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    7h 26m
    3
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    23h 46m
    0