Ефикасно опремање МУП-а Српске, за четири мјесеца набавили 32 качкета

14.12.2021. 18:35
0
ИЗВОР: capital.ba

Колико је добро припремљена и компликована набавка полицијских униформи у Републици Српској говори и то да су за четири мјесеца додијељени само уговори вриједни неколико стотина марака, за 32 качкета, 64 комплета мајица и панталона, те 32 пара тактичких чизама за полицајце у Центру за обуку у Залужанима.

Када је у питању Центар за обуку у Залужанима, израда качкета вриједна тек 673 КМ повјерена је предузећу „Danial's“ из Тешња, а добили су и посао набавке мајица кратких рукава вриједан нешто мање од 450 марака. 

За израду тактичких панталона биће задужена фирма „6. новембар“ из Зворника, у власништву породице Небојше Галића кадра социјалистичке партије (СП), а за тај посао ће добити близу 5.000 КМ. 

Релативно највриједнији лот за тактичке чизме полицајцима у Центру за обуку у Залужанима, добиће добро познати пословни партнер МУП-а, „KM trade“ из Високог, а 32 пара чизама ће наплатити око 10.500 КМ. 

Поништен је лот за набавку тактичких кошуља и поло мајица, вриједан готово 6.000 КМ, јер, како је наведено, није достављена ниједна понуда.

Према ранијим писањима медија „KM trade“ је годинама побјеђивао на тендерима разних полицијских агенција за набавку униформи и захваљујући томе су од 2013. године зарадили најмање 17,5 милиона марака. 

Када је у питању набавка унифроми за посебне снаге полиције ту је посао набавке 640 комбинезона вриједан 210.412 КМ повјерен фирми „6. новембар“ из Зворника. 

Набавка тактичких јакни, чизама и беретки за Специјалну антитерористичку јединицу МУП-а РС је поново расписана.

Набавка дуга четири мјесеца

Подсјећања ради, како је CAPITAL  раније објавио набавка полицијских униформи траје већ четири мјесеца, а испратиле су је бројне жалбе, измјене тендера, као и поништавање набавки. 

Одмах у старту, након објављивања највриједнијег тендера за полицијске унифроме од чак 9,6 милиона марака домаћи произвођачи су упозорили да, иако је подијељен на лотове овај милионски посао њима недостижан због разних детаља наведених у тендеру. 

У поменутој тендерској документацији је од понуђача је тражено да су раније радили за полицију, а захтијевани су и посебни материјали од којих би униформе биле израђене које већина домаћих фирми, како су навели није уопште могла набавити. 

Вршене су и измјене тендера и то на основу примједби фирме „Patrio“ из Зенице, а коју су медији повезивали управо са предузећем „KM Trade“ из Високог које је годинама облачило полицајце у РС. 

Измјене су се углавном односиле на додатна детаљисања, а која су домаћим произвођачима додатно онемогућила да се пријаве за овај посао.

Пише: Бојан Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 52m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 27m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 26m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 35m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    53m
    0