Економски факултет Пале први у БиХ добио „Тедквал“ сертификат

24.10.2022. 14:29
2
ИЗВОР: srna.rs

На Економском факултету на Палама данас је одржана свечаност поводом добијања Тедквал /TedQual/ сертификата за програм "Туризам и хотелијерство", који је додијелила Академија Свјетске туристичке организације УН, а представља златни стандард у туристичком образовању.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Предраг Тешић рекао је новинарима да ресорно министарство даје подршку Економском факултету, те да Влада Републике Српске улаже огромне инвестиције у сектор туризма на Палама и Јахорини.

- Финансијски смо подржали Економски факултет Пале за добијање међународног стандардног сертификата јер сматрамо да ће студенти који буду завршавали овај факултет на Палама у будућности моћи не само да управљају туристичким сектором у Српској, него и у свијету", истакао је Тешић.

Он је нагласио да је циљ да студенти остану у Републици Српској и да раде у туризму, те очекује да ће и други факултети ићи тим правцем и подићи квалитет попут Економског факултета Пале.

Декан овог факултета Марко Ђого истакао је да је Економски факултет Пале прва установа у БиХ, а пета на западном Балкану која је добила Тедквал међународни сертификат, за који су критеријуми били високи.

- Нашим студентима након завршетка студија ако оду у иностранство и кажу да су студирали на високошколској установи која има Тедквал сертификат свугдје у свијету таква диплома биће препозната - рекао је Ђого.

Он је додао да Економски факултет Пале предано ради на достизању квалитета и унапређења високог образовања у сектору туризма.

Ђого је навео да су студијски програм "Туризам и хотелијерство" отворили прије десет година, да је заинтересованост за ове студије на задовољавајућем нивоу, и да овим сертификатом очекују прилив студената из земаља региона.

Универзитет у Источном Сарајеву стекао је овај сертификат уз техничку подршку УСАИД-овог Пројекта развоја одрживог туризма БиХ како би се унаприједио студијски програм и амбијент у којем се он изводи, унапријеђујући сарадњу са привредом и јачањем улоге студената.

Директор Одјељења за екомски развој УСАИД мисије у БиХ Карл Вустер рекао је да ова организација посматра БиХ као једну од најатрактивијих, најдубљих и највећих потенцијала у туристичком смислу, јер има природне љепоте и потенцијале које треба развијати.

- Међу њима је недостатак радне снаге и због тога је важно радити и унапређивати образовање. Зато је УСАИД подржао Економски факултет Пале у стицању престижног сертификата - истакао је Вустер.

Он је навео да добијањем овог сертификата прича не стаје, те представља само почетак и подразумијева константни даљи рад.

Студент треће године студијског програма "Туризам и хотелијерство" на Економском факултету Пале Милица Ковач рекла је да ће овим сертификатом студенти добити помоћ у образовању, даљеМ стицању знања, а биће и признатији у свијету и лакше долазити до посла.

"Тедквал" сертификат је глобално препознат као синоним за изврсно образовање и истраживање у области туризма.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mladen 25.10.2022. 05:24
    Eto bas nam je privreda u opasnosti jer nemamo dovoljno diplomiranih ekonomista da nam vode hotele pa jos i sertifikat za to treba … ju naopako.
    A u USA , Kanadi i drugdje na zapadu indijci su vlasnici hotela male i srednje velicine, porodicno vode posao i sa biroa uzimaju nisko placene cistace soba. Hotel rangiran, online rezervacija itd… i sta ? Pa nista.
    A kod nas smjer na fakultetu, sertifikati i bajke i svi misle vodice Meriot i Hayat hotele ..!
  • Generic placeholder image
    Hari 24.10.2022. 22:32
    Za pozdraviti je uspjeh Ekonomskog fakulteta za priznanje za novi studijski program, ali niko se ne pita i nedaje odgvor kako zaposliti armiju nezaposlenih ekonomista. Bitno je da profe imaju posla, da imaju studente, da im izdaju diplome sa kojima se mogu slikati pred Biroima rada za zapošljavanje.
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 4m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 15m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 1m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 23m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 37m
    3