Ekonomski fakultet Pale prvi u BiH dobio „Tedkval“ sertifikat

24.10.2022. 14:29
2
IZVOR: srna.rs

Na Ekonomskom fakultetu na Palama danas je održana svečanost povodom dobijanja Tedkval /TedQual/ sertifikata za program "Turizam i hotelijerstvo", koji je dodijelila Akademija Svjetske turističke organizacije UN, a predstavlja zlatni standard u turističkom obrazovanju.

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Predrag Tešić rekao je novinarima da resorno ministarstvo daje podršku Ekonomskom fakultetu, te da Vlada Republike Srpske ulaže ogromne investicije u sektor turizma na Palama i Jahorini.

- Finansijski smo podržali Ekonomski fakultet Pale za dobijanje međunarodnog standardnog sertifikata jer smatramo da će studenti koji budu završavali ovaj fakultet na Palama u budućnosti moći ne samo da upravljaju turističkim sektorom u Srpskoj, nego i u svijetu", istakao je Tešić.

On je naglasio da je cilj da studenti ostanu u Republici Srpskoj i da rade u turizmu, te očekuje da će i drugi fakulteti ići tim pravcem i podići kvalitet poput Ekonomskog fakulteta Pale.

Dekan ovog fakulteta Marko Đogo istakao je da je Ekonomski fakultet Pale prva ustanova u BiH, a peta na zapadnom Balkanu koja je dobila Tedkval međunarodni sertifikat, za koji su kriterijumi bili visoki.

- Našim studentima nakon završetka studija ako odu u inostranstvo i kažu da su studirali na visokoškolskoj ustanovi koja ima Tedkval sertifikat svugdje u svijetu takva diploma biće prepoznata - rekao je Đogo.

On je dodao da Ekonomski fakultet Pale predano radi na dostizanju kvaliteta i unapređenja visokog obrazovanja u sektoru turizma.

Đogo je naveo da su studijski program "Turizam i hotelijerstvo" otvorili prije deset godina, da je zainteresovanost za ove studije na zadovoljavajućem nivou, i da ovim sertifikatom očekuju priliv studenata iz zemalja regiona.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu stekao je ovaj sertifikat uz tehničku podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma BiH kako bi se unaprijedio studijski program i ambijent u kojem se on izvodi, unaprijeđujući saradnju sa privredom i jačanjem uloge studenata.

Direktor Odjeljenja za ekomski razvoj USAID misije u BiH Karl Vuster rekao je da ova organizacija posmatra BiH kao jednu od najatraktivijih, najdubljih i najvećih potencijala u turističkom smislu, jer ima prirodne ljepote i potencijale koje treba razvijati.

- Među njima je nedostatak radne snage i zbog toga je važno raditi i unapređivati obrazovanje. Zato je USAID podržao Ekonomski fakultet Pale u sticanju prestižnog sertifikata - istakao je Vuster.

On je naveo da dobijanjem ovog sertifikata priča ne staje, te predstavlja samo početak i podrazumijeva konstantni dalji rad.

Student treće godine studijskog programa "Turizam i hotelijerstvo" na Ekonomskom fakultetu Pale Milica Kovač rekla je da će ovim sertifikatom studenti dobiti pomoć u obrazovanju, daljeM sticanju znanja, a biće i priznatiji u svijetu i lakše dolaziti do posla.

"Tedkval" sertifikat je globalno prepoznat kao sinonim za izvrsno obrazovanje i istraživanje u oblasti turizma.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mladen 25.10.2022. 05:24
    Eto bas nam je privreda u opasnosti jer nemamo dovoljno diplomiranih ekonomista da nam vode hotele pa jos i sertifikat za to treba … ju naopako.
    A u USA , Kanadi i drugdje na zapadu indijci su vlasnici hotela male i srednje velicine, porodicno vode posao i sa biroa uzimaju nisko placene cistace soba. Hotel rangiran, online rezervacija itd… i sta ? Pa nista.
    A kod nas smjer na fakultetu, sertifikati i bajke i svi misle vodice Meriot i Hayat hotele ..!
  • Generic placeholder image
    Hari 24.10.2022. 22:32
    Za pozdraviti je uspjeh Ekonomskog fakulteta za priznanje za novi studijski program, ali niko se ne pita i nedaje odgvor kako zaposliti armiju nezaposlenih ekonomista. Bitno je da profe imaju posla, da imaju studente, da im izdaju diplome sa kojima se mogu slikati pred Biroima rada za zapošljavanje.
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    5h 41m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    21h 11m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    20h 25m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    20h 42m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    8h 12m
    0