Економски губитак Српске већи од пола милијарде КМ

19.11.2020. 13:06
0
ИЗВОР: Nezavisne

Уколико се не деси значајно "закључавање" економије до краја године, може се очекивати да ће процијењени економски губитак Републике Српске у 2020. години износити између 500 и 700 милиона КМ, наводе из Уније удружења послодаваца Републике Српске, из које очекују пад економске активности од пет одсто на годишњем нивоу у 2020. години.

Њихово мишљење, како су саопштили, формирано је на основу панела независних економиста контактираних протеклих дана.

Игор Секулић, економски аналитичар, каже да треба имати у виду да проблеми привредника у Српској и БиХ нису много другачији од проблема које имају привредници у региону и цијелој Европи, и да су мјере за које се власти одлучују доста сличне јер укључују различите видове помоћи кроз буџетска давања.

- Мјере које су предузете током априла су дале свој резултат кроз заустављање масовног отпуштања радника или затварања фирми. Да ли ћемо имати потребу за додатним мјерама или за враћањем неких ранијих мјера, зависиће од ситуације. Још се не зна да ли ће бити потребе за новим затварањима јер још не знамо каква ће бити епидемиолошка ситуација. Притом ћемо морати водити рачуна о буџетским расходима јер се не смијемо довести у ситуацију да дође до великог оптерећења буџета - каже он.

Протекли мјесеци потврдили су оно што су показали и резултати истраживања које је раније о утицају ковида-19 спровела Унија удружења послодаваца Ррпублике Српске. У најтежој ситуацији су предузећа са до 10 одсто запослених, док су већу отпорност показала предузећа с већим бројем запослених.

Током прољећног затварања, само три одсто предузећа у Републици Српској радило је у пуном капацитету: њих 26 одсто рекло је тада да не раде, а 39 одсто да раде дјелимично.

Туризам и угоститељство су најтеже погођени. Прољетос њих чак 95 одсто није радило, а и након релаксација мјера њихов рад одвија се са знатним ограничењима. Након туризма, најтеже су били погођени сектори текстила, коже и обуће, гдје их прољетос чак половина није радила.

Готово половина предузећа раније се изјаснила да су најтеже погођени или чињеницом да је мања тражња за њиховом робом или услугама, или поремећеним новчаним токовима усљед чега послодавци нису могли да одрже континуитет производних процеса или измире обавезе према радницима.

Ако криза буде трајала до половине наредне године, четвртина анкетираних предузећа прољетос је очекивала пад прихода између 100.000 и 500.000 марака, док је пад већи од пола милиона марака очекивала петина предузећа у Српској.

Ново истраживање о утицају глобалне пандемије на рад предузећа у Републици Српској, чију скору промоцију је најавила Унија удружења послодаваца РС, показаће колико су се ова очекивања у међувремену промијенила.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли мања потражња спустити цијене станова у Српској? Хоће ли мања потражња спустити цијене станова у Српској?
Паљани прваци Балкана у џију-џицуу Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    19h 9m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    20h 58m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    15h 27m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    15h 14m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    18h 36m
    2