Експлозија у Либану трећа по снази у историји

06.08.2020. 09:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Експлозија у Бејруту, главном граду Либана, трећа је по снази у историји, одмах послије експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију, каже Кристофер Базби, британски стручњак за ефекте јонизујућег зрачења и научни секретар Европског комитета за ризике радијације.

Гувернер Бејрута Марван Абуд већ је упоредио експлозију у бејрутској луци, усљед које је настала и карактеристична "печурка", с експлозијама нуклеарних бомби у јапанским градовима 1945. године.

Базби, британски експерт, има и научну аргументацију за такво поређење. У бејрутској луци експлодирало је више од 2.700 тона шалитре, хемијског једињења које има сличну експлозивну снагу као ТНТ.

​То значи да је експлозија 2.700 тона шалитре слична снази експлозије 2,7 килотона ТНТ. Према његовој рачуници, експлозија у Бејруту трећа је по снази у историји, одмах послије експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију.

-Бомба у Хирошими имала је снагу између 10 и 12 килотона ТНТ. Према томе, експлозија у Либану имала је трећину снаге бомбе из Хирошиме- каже Базби.

Он објашњава и да се "печурка" током експлозије у Бејруту појавила на сличан начин као што се то догађа код нуклеарних бомби.

-Јак ударни талас направио је компресионо прстење у воденим испарењима, као што би то урадила и нуклеарна бомба када се детонира у близини водене површине- наводи британски научник.

Како додаје, експлозије сличних хемијских једињења као у Бејруту догађале су се и у прошлости, али ниједна није била снажна као ова у Либану.

-Једна се догодила у Тексасу, такође у луци, а друга у Њемачкој двадесетих година 20. вијека у једном складишту. Међутим, ова у Бејруту је највец́а послије Хирошиме и Нагасакија- закључује британски експерт, преноси Sputnjik.

Коментари 0
Повезане вијести
Експлозија у дворишту српске куће код Косовске Каменице Експлозија у дворишту српске куће код Косовске Каменице
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 4m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 37m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 11m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 17m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 39m
    0