Елек: Понестаје лијекова, плашим се бањалучког сценарија

04.10.2023. 13:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Директор Клиничко-болничког центра /КБЦ/ у Косовској Митровици Златан Елек рекао је да се та установа налази у катастрофалној позицији, јер јој полако понестаје лијекова и санитетског материјала, те истакао да страхује од бањалучког сценарија зато што је ограничено и снабдијевање кисеоником.

Елек је напоменуо да, због забране увоза српске робе на Космет, КБЦ у Косовској Митровици тренутно ради са залихама набавке из 2021. године, те да је сада пред хуманитарном катастрофом.

- Ситуација у КБЦ у Косовској Митровици је тешка, компликована и никад гора. Пред хуманитарном катастрофом смо зато што је последња набавка лекова била још 2021. Године - рекао је Елек за Срну.

Он истиче да је проблем и несташица санитетског материјала, физиолошких раствора, јер премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти откад је на власти, забранио је допремање лијекова у КБЦ у Косовској Митровици, као и "увоз" у све друге установе на Косову и Метохији.

- Посебно забрињава и ограничена дозвола за набавку кисеоника, чија је посљедња дозвола истекла 30. септембра. Упознали смо све релевантне, међународне факторе са овим проблемом. Бојим се бањалучког сценарија зато што нам је ограничено и снабдевање кисеоником. У Бањалуци је онда умрло 12 беба јер није било кисеоника - рекао је Елек и додао да је кисеоник неопходан и за рад операционих сала, породилишта.

Он истиче да су у више наврата апеловали на међународну заједницу да уразуми власти у Приштини и да им објасни да је право на лијечење право на живот које је неотуђиво право сваког човјека, без обзира на његову боју коже, националну или вјерску припадност.

Елек је навео да им полако нестаје свега и да Завод за јавно здравље, који је задужен за набавку, није у могућности да набавља ни вакцине за дјецу.

Директор КБЦ Косовска Митровица напоменуо је да су угрожени и онколошки пацијенти.

- Онколошка терапија живот значи за те пацијенте - рекао је Елек и додао да је приметан број пораста онколошких пацијената.

Елек је нагласио да проблем представља и изузетно ограничено кретање санитета и здравствених радника, са забраном уласка санитета из централне Србије на Косово и Метохију, осим на административним прелазима који су далеко од њих, па тако нема уласка на Јариње, а данас је отворен прелаз Брњак, што ће дјелимично олакшати превоз њихових корисника.

- Од инцидената у Бањској до данас санитети су морали да пацијенте транспортују преко прелаза Мердаре пошто су приштинске власти затвориле прелазе Брњак, који је јутрос отворен, и Јариње преко којег још нема пролаза - навео је Елек.

У посљедњих шест мјесеци санитетска возила болнице из сјеверног дијела Косовске Митровице била су заустављена и подвргнута ригорозним контролама полиције такозваног Косова 210 пута.

- Свако возило које изађе из болнице бива претресено, а никада ништа компромитујуће није нађено - рекао је Елек.

Он је апеловао на међународну заједницу да уразуми приштинске власти јер је право на лијечење и живот угрожено Србима и другим грађанима који се лијече у српским здравственим установама на Косову и Метохији.

- Апелујем и на Међународни црвени крст и Кфор да се укључе у решавање овог горућег проблема, да престану са декларативним подршкама и омогуће нам да пацијенте лечимо у складу са Хипократовом заклетвом - нагласио је Елек, те упозорио да је ситуација у здравственим установама јужно од Ибра далеко тежа и сложенија.

Коментари 0
Повезане вијести
Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 13m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    4h 26m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 20m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    3h 57m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 17m
    0