„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ

05.11.2022. 10:11
1
ИЗВОР: capital.ba

Након што је недавно узела кредит од 10 милиона КМ за своја зависна предузећа, „Електропривреда Републике Српске“ сада је приморана да се задужује и за сопствене потребе.

ЕРС је расписала тендер за кредит од четири милиона КМ, уз фиксну каматну стопу од 4,5 одсто, односно укупно су за ово задужење спремни да плате 210.000 КМ по основу камата.

- Предмет овог поступка је набавка овердрафт кредита од 4.000.000 КМ, за потребе ЕРС-а, у складу са Одлуком о покретању поступка набавке услуга кредитног задужења, која је саставни дио Плана јавних набавки Матичног предузећа за 2022. годину - наведено је у тендерској документацији.

Заинтересоване банке понуде могу достављати до 18. новембра, а критеријум за додјелу уговора је најнижа цијене технички задовољавајуће понуде.

"Капитал" подсјећа да се „Електропривреда“ половином септембра задужила десет милиона КМ како би могла купити гориво за зависна предузећа.

"Капитал" је раније писао да ситуација у електро-енергетском сектору није нимало наивна, прије свега због кашњења ремонта и позајмљивања струје Србији, а што је прије неколико дана потврио и генерални директор ЕРС-а Лука Петровић који је рекао да ово предузеће дневно губи 800.000 КМ због увоза струје.

Казао је да је ЕРС у септембру и окторбру морала купити 40 милиона КМ електричне енергије зато што је ТЕ “Угљевик” у ремонту и хидрологија лоша.

Он је поновио да недостаје електричне енергије у ЕРС, те да се у посљедњих мјесец и по дана стабилизује систем купујући електричну енергију по знатно вишим цијенама од оних које постоје у домаћем систему.

- Минимално су од 10 до 15 пута веће цијене електричне енергије које сада купујемо и продајемо нашим грађанима. Купимо електричну енергију у износу од милион КМ, а то исто фактуришемо привреди и домаћинствима у Српској и наплатимо 200.000 КМ, дакле остварен је губитак на дневним нивоима по 800.000 КМ - рекао је Петровић.

Додатни притисак на финансије ЕРС-а сасвим сигурно ће представљати и захтјев радника овог система за повећање плата који су ових дана упутили управи.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Nus pojava 05.11.2022. 10:40
  Kuku jada ,, odosmo u 3 lepe p,,, materine.
Повезане вијести
У Српској рођене 23 бебе У Српској рођене 23 бебе
Вишковић о новом задужењу Српске "Не знам зашто се толико потенцира ово питање" Вишковић о новом задужењу Српске "Не знам зашто се толико потенцира ово питање"
Обољелима од ријетких болести доступна храна за посебне намјене Обољелима од ријетких болести доступна храна за посебне намјене
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  17h 52m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  18h 14m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  8h 20m
  1
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  17h 15m
  0
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  14h 11m
  0