„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ

05.11.2022. 10:11
1
ИЗВОР: capital.ba

Након што је недавно узела кредит од 10 милиона КМ за своја зависна предузећа, „Електропривреда Републике Српске“ сада је приморана да се задужује и за сопствене потребе.

ЕРС је расписала тендер за кредит од четири милиона КМ, уз фиксну каматну стопу од 4,5 одсто, односно укупно су за ово задужење спремни да плате 210.000 КМ по основу камата.

- Предмет овог поступка је набавка овердрафт кредита од 4.000.000 КМ, за потребе ЕРС-а, у складу са Одлуком о покретању поступка набавке услуга кредитног задужења, која је саставни дио Плана јавних набавки Матичног предузећа за 2022. годину - наведено је у тендерској документацији.

Заинтересоване банке понуде могу достављати до 18. новембра, а критеријум за додјелу уговора је најнижа цијене технички задовољавајуће понуде.

"Капитал" подсјећа да се „Електропривреда“ половином септембра задужила десет милиона КМ како би могла купити гориво за зависна предузећа.

"Капитал" је раније писао да ситуација у електро-енергетском сектору није нимало наивна, прије свега због кашњења ремонта и позајмљивања струје Србији, а што је прије неколико дана потврио и генерални директор ЕРС-а Лука Петровић који је рекао да ово предузеће дневно губи 800.000 КМ због увоза струје.

Казао је да је ЕРС у септембру и окторбру морала купити 40 милиона КМ електричне енергије зато што је ТЕ “Угљевик” у ремонту и хидрологија лоша.

Он је поновио да недостаје електричне енергије у ЕРС, те да се у посљедњих мјесец и по дана стабилизује систем купујући електричну енергију по знатно вишим цијенама од оних које постоје у домаћем систему.

- Минимално су од 10 до 15 пута веће цијене електричне енергије које сада купујемо и продајемо нашим грађанима. Купимо електричну енергију у износу од милион КМ, а то исто фактуришемо привреди и домаћинствима у Српској и наплатимо 200.000 КМ, дакле остварен је губитак на дневним нивоима по 800.000 КМ - рекао је Петровић.

Додатни притисак на финансије ЕРС-а сасвим сигурно ће представљати и захтјев радника овог система за повећање плата који су ових дана упутили управи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 05.11.2022. 10:40
    Kuku jada ,, odosmo u 3 lepe p,,, materine.
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 19m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 16m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    15h 38m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 30m
    1
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 52m
    3