Био је најстарији становник Југославије: Сахранио све најмилије, израсли му трећи зуби

15.11.2023. 17:30
1
ИЗВОР: informer/jugopapir

У акцији једне старе ревије "Тражимо најстаријег Југословена" 1978. године новинари су се запутили у село Ораш Плање, удаљено од Тешња десетак километара, гдје је живио Мехо Хаџић, вјероватно најстарији становник Југославије.

Када су стигли новинари, Мехо је сјео пред кућу на клупу и почео да прича како се сјећа када је у овом селу било само шест кућа, а у Теслићу једна.

- Имао сам више од 30 година када су ме позвали на градњу пруге Усора – Прибинић. На дионици пруге која је ишла према Теслићу 1884. године испријечио се неки млин и требало га је срушити. Тражио сам да то не чине. Ама људи, нећете нам ваљда срушити и ту кућу, која крух значи, рекао сам. Остаћемо гладни. Гдје ћемо жито млијети?! - испричао је тада новинарима.

Слика

Фото: Yugopapir/screenshot

Мехо Хаџић је рођен 1848. године у селу Ораш Плање. Имао је петоро браће - Махмута, Мују, Ахму, Фехру и Реџу те сестру Фатиму. У вријеме писања текста сви су одавно били помрли. Мехин отац звао се Ариф, а мајка Цура. Већ их је био заборавио. Супруга Ајка умрла му је 70 година прије настанка текста. Било јој је педесет година. С њом је имао сина Мухарема. Нажалост, он се утопио у ријеци Усори са 12 година.

Мехо Хаџић је више од стотину година био најамни радник. Радио је на пољопривредним имањима, сјекао дрва, а највише је времена провео чувајући козе.

Мехо није служио војску. Имао је урођену ману, краћу лијеву ногу. Због тога је носио штап.

Никада није пушио, а није пио ни алкохол. Хранио се искључиво козијим млијеком, сиром, кајмаком и пио киселу воду, а када је био с козама на пашњацима, често је сисао њихово млијеко.

Како је тада било писано, добио је и треће зубе. Занимљиво, сви су му тада били здрави. Зубима је могао подићи мељају или јаре од 30 килограма.

Бринули се о његовом здрављу

Прије четрдесет година тада, како је писала ревија, остао је без икога свога. Примили су га Мехмед и Рукија Ћорић. Саградили су му мању кућу и увели свјетло. Хранили су га, одијевали, куповали му дрва за огрев. Када би пао снијег, Мехмед и Рукија устајали би ноћу и по два пута и ложили му ватру.

- Гледајући Меху дјелује весело као да би опет пошао на зелене пропланке и потрчао за козама - закључили су тада новинари који су имали прилику да упознају овог човјека.

Према новијим изворима и текстовима који су објављени о Мехи Хаџићу, на његовом споменику пише "Мехо Хаџић 1848-1979", што значи да је умро годину након објаве тадашњег текста и да је доживио 131 годину.

Његов лик био је својевремно и на флашама једног бренда минералне воде из Тешња.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 16.11.2023. 11:40
    Dokaz da težak i mukotrpan život nema uticaja na dužinu života. I nije tačno da "rad ubija", to su izmislili besposličari, dokoličari i lenjivci da nebi ništa radili u životu.
Повезане вијести
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Посебан ген одређује љеворуке Посебан ген одређује љеворуке
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 58m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 12m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 4m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 29m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    4h 53m
    0