Епископ Фотије: Пост је животу повратак

27.11.2023. 10:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Пост је животу повратак, рајски изданак и вријеме када су људи Богу ближи, указао је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије у пјесми "Божићни пост".

Епископ Фотије у овој пјесми, између осталог, говори о томе да су људи постећи брату ближњи, али и да постом палог Адама са себе свлаче, а постом се у Новог Адама - Христа облаче.

Његово преосвештенство указао је и да је пост духовна радост кроз коју се људи Богу и његовом благослову враћају, а од себе демоне одгоне.

- Постимо зато браћо и радујмо се јер, ево, велики празник Божић иде, да цео свет, да сви људи чују и виде - да Бог у Христу човек постаде, да нас опет у Рај уведе - поручио је епископ Фотије у својој пјесми објављеној данас на сајту Епархије зворничко-тузланске.

За православне вјернике сутра почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу.

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па Црква пост сматра значајним за духовни живот својих вјерника, али и веома моћним средством за постизање пуног спасења.

Пост се заснива на примјеру самог Исуса Христа, који је на хљебу и води постио 40 дана прије него што се суочио са Сатаном.

Током овог поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим сриједе и петка, када се једе храна спремљена на води.

Коментари 0
Повезане вијести
Главна правила Божићног поста Главна правила Божићног поста
Сутра почиње Божићни пост Сутра почиње Божићни пост
Смисао поста је да се вратимо Богу, пронађемо мир и љубав у срцу Смисао поста је да се вратимо Богу, пронађемо мир и љубав у срцу
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 11m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 0m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 37m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 42m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 10m
    0