Епископ Григорије: Грешка што је орден додијељен Вучићу

28.10.2019. 19:00
3
ИЗВОР: бука.com

Епископ Дизелдорфа и Њемачке Григорије изјавио је у Утиску недјеље на ТВ Нова С да је додјела ордена предсједнику Србије Александру Вучићу на прослави 800 година самосталности Српске православне цркве грешка која не поштује величину тог јубилеја, пише Н1.

 -На примјер имате у цркви занимљив, али добар обичај да за Божић, Ускрс и велике празнике не може бити вјенчања, зато што би или вјенчање или Ускрс било важније. Или би вјенчање потиснуло тако велик празник или би празник прогутао један тако важан догађај вјенчања за неке људе. Тако ми се учинило да је и то (додјела ордена) једна стравична грешка која не поштује величину тог 800-годишњег јубилеја и сад одједном ту је једно орденовање које је постало важније од осам вијекова трајања српске цркве у каквим све околностима и приликама- рекао је епископ.

Он је оцијенио да то само говори да смо дошли у фазу када нико не смије бити различит и другачији, што је савим супротно природи онога што је данас свијет достигао.

 -Ми морамо да чувамо различитости и не смијемо их потјерати нипошто. Ко хоће да потре различитост и све покрије својом личношћу, ма ко он био он уствари прави подјеле. То је мој став, немојте да уносимо подјеле- рекао је Григорије.

Говорећи о састанку владика и патријарха Иринеја са предсједником Србије Вучићем и чланом Предсједништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком у мају ове године, он је рекао да је кренуо "колапс" када је један од владика изнио своје мишљење које је било другачије. "Нека мала примједба потпуно искључује све из колосјека, јер је неко нешто рекао што није у сагласности и то што је овај старац (владика) рекао извините па ми имамо своје мишљење и ту већ креће колапс", рекао је Григорије.

Он је истакао да је принцип по коме не смијеш бити другачији и различит страшно опасан.

 Поводом навода Вучића да зна тачно ко је од владика против њега он је рекао да се тога не плаши. -Ја знам ко су, јака ствар. Ко си ти сада да се ја штрецам и плашим што ти знаш ко сам ја. Свако јутро ћу устати и рећи ја се не слажем са тобом. А то значи да сваки човјек треба и мора да каже ја нисам слаба овца на коју вук има право. Ја хоћу да будем човјек и личност и као такав хоћу да изграђујем заједницу, а не као поданик и слуга, не као небиће већ као биће, име, као Григорије. То је став који ја заступам то је оно што треба да се догоди овдје- рекао је епископ.

Казао је да, када га питају која је страна, он каже да није ниједна. -Ја сам ја, никоја страна нисам и хоћу да ти будеш ти и да као такав ту будеш заједно самном- рекао је епископ.

 

 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    zox 02.11.2019. 09:16
    Dok je vladika punio džepove u Hercegovini nije se žalio, sada švaba ne da lovu pa se sjetio naroda.
  • Generic placeholder image
    Đorđe 29.10.2019. 10:14
    Sve je rekao kako treba.
  • Generic placeholder image
    Поп Ћира 28.10.2019. 21:31
    Владико знамо ми чији си ти, само ти мало лагиш.
Повезане вијести
Вучић најављује нове мјере за заштиту Срба на Косову и Метохији Вучић најављује нове мјере за заштиту Срба на Косову и Метохији
Неки нови тонови из Србије према Додику (ВИДЕО) Неки нови тонови из Србије према Додику (ВИДЕО)
Вучић: „Очекујем ескалацију ситуације у Европи и свету“ Вучић: „Очекујем ескалацију ситуације у Европи и свету“
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 58m
    0
  • Слани мафини
    16h 19m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 14m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 8m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 37m
    3