Епископ Иринеј: Очување Космета - обавеза и императив и за цркву и за државу

16.03.2023. 10:49
0
ИЗВОР: srna.rs

За Српску православну цркву /СПЦ/ Косово и Метохија саставни је и неотуђиви дио Србије, а очување Космета у њеним границама је уставна обавеза и императив, како за Цркву, тако и за државу, поручио је Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј.

Епископ Иринеј је у ауторском тексту за "Политику" нагласио да руководство Србије и предсједник Александар Вучић неће и не могу пристати ни на каква условљавања чији је циљ успостављање независности Косова и Метохије, истичући да је СПЦ за суживот у миру и међусобном разумијевању, у складу са међународним правом свих грађана који живе на Космету.

Епископ Иринеј је подсјетио да је још 20. јануара објављено саопштење у којем су Његова светост патријарх српски Порфирије и присутни архијереји још једном поновили недвосмислен став Српске цркве о Косову и Метохији и да ће СПЦ увијек подржавати државно руководство у настојањима за очување Косова и Метохије као неотуђивог дијела Србије.

- Црква се, поновићемо, експлицитно одредила и објавила свој став, али нема глувљег од оног који неће да чује и слепљег од оног који неће да види - напоменуо је епископ Иринеј.

Његово преосвештенство је нагласио да Црква, будући да њено постојање и мисија нису везани за било какав политички, па ни државни оквир, остаје заувијек уз народ, јер је њен хоризонт везан за спасење људског рода у Христу Исусу.

- Има ли бољег примера за то од вековног места Цркве у животу српског народа на Косову и Метохији? При одлучивању, Црква се држи духовног оријентира и гледа какве све околности могу бити у будућим временима, узимајући у обзир све опције - истакао је епископ Иринеј.

Његово преосвештенство је поручио да, напосљетку, Црква све процесе мора да посматра у категоријама вјечности, у категоријама историје спасења рода људског, а не само у категоријама међународне политике, геостратешких интереса, никако не у категоријама ко зна гдје писаних агенди које лако могу да окрену Србе против Срба.

- То што политичари понекад не препознају мјесто цркве у животу народа и не чуди и не треба сувише прекорно гледати на то. Запањујуће је пак, када поједини свештеници, различитог ранга, или чина, јавно и горљиво заступају став да Црква треба да се експонира тако да буде залог или капара за ризичне, нереалне и неоствариве политичке пројекте - напоменуо је епископ Иринеј.

Ауторски текст епископ бачки Иринеј је завршио цитирајући изјаву патријарха Порфирија на акатисту Богородици за Косово и Метохију у Храму Светог Саве 3. марта када је поручио да СПЦ никада не може и неће одустати од онога у шта су вјеровали и шта су бранили свети преци.

Коментари 0
Повезане вијести
Настављени протести Срба на сјеверу Космета Настављени протести Срба на сјеверу Космета
Почело окупљање Срба на КиМ (ВИДЕО) Почело окупљање Срба на КиМ (ВИДЕО)
Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  14h 24m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  23h 17m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  2h 36m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  2h 32m
  1
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  17h 6m
  0