ЕРС тражи поскупљење струје за домаћинства

30.01.2021. 20:10
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Струја у Републици Српској у току године ће, по свему судећи, да поскупи за домаћинства и то, како кажу у ЕРС, због повећаних трошкова највећег произвођача струје, РиТЕ Угљевик.

РиТЕ Угљевик је, како је рекао генерални директор ЕРС Лука Петровић, имао значајну инвестицију у инсталацији система за одсумпоравање димних гасова. Због тога је ова електрана покренула тарифни поступак, а Регулаторна комисија им је одобрила, па је регулисана цијена производње у Угљевику повећана, и то, како наводи Петровић, значајно.

- Самим тим ће ЕРС као јавни снабдјевач упутити захтјев за измјену тарифног поступка, што ће узроковати помјерање цијена електричне енергије у одређеном проценту - најавио је Петровић.

У ЕРС кажу да још није познато за колико ће бити затражено поскупљење струје, јер је потребно прво урадити анализу. Углавном, захтјев регулатору за нову цијену струје сигурно неће упутити прије априла.

Директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић потврђује да им је Регулаторна комисија одобрила поскупљење струје на бази повећаних трошкова, који су настали због система одсумпоравања и отварања новог површинског копа Угљевик исток.

- Тако се производна цијена повећала на нивоу године око 23 милиона КМ, а регулатор нам је одобрио 15-16 милиона КМ. Дакле, производна цијена струје је повећана за 12,7 одсто и за толико сада продајемо скупљу струју ЕРС - објашњава Стојановић.

РиТЕ Угљевик производи отприлике трећину електричне енергије у Републици Српској.

Истовремено, у Електропривреди РС кажу да ће, на основу новог Закона о електричној енергији, од 1. априла успоставити систем јавног снабдијевања као дјелатност која се издваја из дистрибуција. То је и један од основних захтјева енергетске заједнице и први је корак за успостављање тржишних принципа за јавно снабдијевање, у оквиру којих ће грађани учествовати на тендерима и од снабдјевача добијати електричну енергију.

Директор Дирекције за развој у ЕРС Зоран Вуковић каже да Влада РС треба да именује јавног снабдјевача у РС, а то ће бити ЕРС.

Додаје да ће грађани имати могућност да бирају снабдјевача на тржишту.

- У овој години ће цијена електричне енергије за домаћинства бити потпуно регулисана, јер ће јавни снабдијевач 100 одсто електричне енергије набављати по регулисаној цијени од произвођача. Наредне године ће 75 одсто електричне енергије набављати од произвођача по регулисаној цијени, 2023. године 50 одсто, док ће 2024. тај проценат износити 25 одсто. У 2025. години набавка 100 одсто електричне енергије за јавно снабдијевање биће у конкурентском поступку – аукција, јавни огласи, организовано тржиште и слично - објашњава Вуковић.

Каже да је то дефинисано Законом о електричној енергији, који је усвојен у јуну прошле године.

По овом Закону, потрошачи више неће плаћати струју дистрибутивним предузећима већ снабдјевачима на тржишту, које ће моћи да изаберу и с њима ће морати да склопе уговоре.

Генерални директор ЕРС Лука Петровић је подсјетио да Закон о електричној енергији обавезује надлежне институције да формирају правилник о енергетски заштићеном купцу, за који је задужено Министарство здравља и социјалне заштите, као и тимови из Министарства енергетике и ЕРС.

- Биће издвојени потрошачи који ће имати субвенције у киловат-часовима на утрошену струју на мјесечном нивоу. Намјера је да то буду пензионери с најнижим примањима, они који користе туђу његу и помоћ, те вишечлане породице - објаснио је Петровић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
И Грчка остала без електричне енергије И Грчка остала без електричне енергије
Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
Најчитаније
 • Мушкарац оставио кофере са људским остацима на мосту
  18h 54m
  0
 • Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
  20h 48m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  5h 54m
  0
 • Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић
  19h 37m
  0
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  1h 12m
  0