ЕУ иде ка рецесији, а са њом и БиХ

09.09.2022. 09:15
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Потез Европске централне банке (ЕЦБ) да драстичније повећа референтну каматну стопу утицаће на смањење инфлације, али ће са друге стране доћи до пада привредне активности и самим тим раста броја незапослених. Све то прелиће се и на тржиште БиХ.

Став је то економиста поводом јучерашње одлуке ЕЦБ која је преломила и повећала кључну каматну стопу за 75 базних поена и наговијестила додатни раст у борби против инфлације, иако се економија европског блока креће према рецесији током зиме.

Након раста у јулу, ЕЦБ је повећала основну каматну стопу са нуле на 0,75 одсто, а камату за рефинансирање на 1,25 одсто, што је највиши ниво од 2011. године. Додатни кораци се очекују у октобру и децембру. ЕЦБ је у саопштењу навела да је ово корак који води ка нивоу каматне стопе који ће осигурати повратак инфлације на циљани ниво од два одсто.

Економиста Марко Ђого рекао је да се Европска унија ипак одлучила да заоштри монетарну политику. Подвукао је да је ЕЦБ између привредног раста те очувања радних мјеста приоритет дала смањењу инфлације, односно монетарној стабилности.

- Дакле, можемо очекивати посљедице по привредну активност. Очигледно је да су стручњаци у ЕЦБ процијенили да тренутно велики раст цијена уноси нестабилност која је чак и гора од смањивања инвестиционе тражње.  Међутим, то би могло да утиче и на смањење балона на тржишту некретнина, јер је потез ЕЦБ и подстицај да се дио новца враћа у банке, а не да се инвестира у некретнине - рекао је “Гласу Српске” Ђого и додао да та одлука ипак не значи да ће ЕЦБ у томе успјети.

Нагласио је да ће се све те посљедице директно преко новчаног тржишта одразити и на домаће банке и тржиште БиХ.

- Смањење привредне активности у дугом року утицало би на извоз из БиХ. Ако су се они одлучили на смањивање инфлације са падом привредног раста то значи да се и ми хтјели или не морамо одлучити за ту комбинацију. Више људи ће бити без посла али ће инфлација бити нижа - подвукао је Ђого.

Са његовим ставом сагласни су и остали економисти, који наводе да је неизбјежан пад привредне активности у Европској унији.

- Сада је само питање у којем обиму ће то бити, односно да ли ће то бити благи пад или ће пак отићи у негативну зону. Све је то неизвјесно и зависи од низа фактора. Живимо у неком времену које нисмо могли ни замислити само прије годину - подвукли су економски стручњаци.

Депозити

Марко Ђого подвукао је да ће потез ЕЦБ утицати и на раст камата на депозите.

- Раст камата и на кредите и депозите је неизбјежан. На депозите је та веза директнија, а на кредите нешто мање утиче. Банке међутим могу да одлуче да би задржале тржишно учешће да смање нето маржу па да оставе каматне стопе на кредите. То је питање понуде и тражње на кредитном тржишту - казао је Ђого.

Аутор: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 52m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 50m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 16m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 31m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 10m
    0