ЕУ уочи зиме намијенила додатна два милиона евра за помоћ мигрантима у БиХ

26.10.2019. 18:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Европска унија намијенила је додатна два милиона евра за помоћ мигрантима у Босни и Херцеговини гдје их, како се зима приближава, велики број борави у неусловним смјештајима, без хране, воде, струје, хигијенских и других потрепштина.

Европска унија је, како је то саопштено из Европске комисије, од 2018. године додијелила укупно 5,8 милиона евра за помоћ мигрантима у Босни и Херцеговини, укључујући посљедњу финансијску помоћ у износу од два милиона евра само за хитну здравствену заштиту и дистрибуцију врећа за спавање, топлих јакни, хране и лијекова.

Кристос Стајлианидес, повјереник за хуманитарну помоћ и управљање кризама, казао је како, очекујући зиму, појачавају подршку како би њихови хуманитарни партнери могли пружити више помоћи онима којима је најпотребнија.

– Наша помоћ биће усредоточена на хитну здравствену заштиту и дистрибуцију врећа за спавање, топлих јакни, хране и лијекова. Кључно је да власти хитно осигурају додатни смјештај како би се осигурали достојанствени животни увјети миграната и избјеглица у земљи – казао је Стајлианидес.

Европска унија је од власти БиХ затражила приједлоге нових локација за смјештај избјеглица и миграната, напомињући како је то хитно потребно због приближавања зиме. Надаље, напомињу како особе које бораве у неадекватним условима попут мјеста Вучјак морају бити хитно смјештене у одговарајући смјештај.

Министар сигурности БиХ Драган Мектић раније је поручио како средства Европске уније од 30 милиона евра не могу бити у оптицају док се не осигурају одговарајуће локације за смјештај миграната, једна на подручју Крајине, а друга на подручју централне Босне и Херцеговине.

У Босни и Херцеговини се, према тренутним процјенама, налази између 6.000 и 8.000 избјеглица и миграната којима је потребна помоћ, већином у Унско-санском кантону. Због недостатка смјештајних капацитета, готово половица миграната и избјеглица живи изван објеката. Отприлике 3.300 смјештено је у пет привремених прихватних центара које финансира ЕУ.

Помоћ ЕУ ће се усмјеравати преко УН-ових агенција и невладиних организација које већ пружају помоћ на терену.

– Од 2018. године ЕУ је досад дала 36 милиона евра за рјешавање избјегличке кризе у земљи, што укључује више од 30 милиона евра финансирања посебних мјера најављених у 2018. и 2019. у оквиру инструмента претприступне помоћи – стоји у саопштењу Европске комисије.

Наводе да је Европска унија поред тога, од 2007. године, додијелила Босни и Херцеговини средства у износу од 24,6 милиона за подручју азила, миграција и управљања границама. То укључује подршку за прихватне установе, санитарну заштиту, храну, одјећу и пружање образовања у оквиру инструмента за претприступну помоћ.

Босна и Херцеговина је такође имала користи од регионалног програма “Подршка управљању миграцијама осјетљивим на заштиту” вриједног до 14,5 милиона евра.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Албанска лука прима мигранте послате из Италије Албанска лука прима мигранте послате из Италије
Мигрант убијен у тучи у кампу "Липа" Мигрант убијен у тучи у кампу "Липа"
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 30m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 14m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 58m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 4m
    0