ЕУ уочи зиме намијенила додатна два милиона евра за помоћ мигрантима у БиХ

26.10.2019. 18:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Европска унија намијенила је додатна два милиона евра за помоћ мигрантима у Босни и Херцеговини гдје их, како се зима приближава, велики број борави у неусловним смјештајима, без хране, воде, струје, хигијенских и других потрепштина.

Европска унија је, како је то саопштено из Европске комисије, од 2018. године додијелила укупно 5,8 милиона евра за помоћ мигрантима у Босни и Херцеговини, укључујући посљедњу финансијску помоћ у износу од два милиона евра само за хитну здравствену заштиту и дистрибуцију врећа за спавање, топлих јакни, хране и лијекова.

Кристос Стајлианидес, повјереник за хуманитарну помоћ и управљање кризама, казао је како, очекујући зиму, појачавају подршку како би њихови хуманитарни партнери могли пружити више помоћи онима којима је најпотребнија.

– Наша помоћ биће усредоточена на хитну здравствену заштиту и дистрибуцију врећа за спавање, топлих јакни, хране и лијекова. Кључно је да власти хитно осигурају додатни смјештај како би се осигурали достојанствени животни увјети миграната и избјеглица у земљи – казао је Стајлианидес.

Европска унија је од власти БиХ затражила приједлоге нових локација за смјештај избјеглица и миграната, напомињући како је то хитно потребно због приближавања зиме. Надаље, напомињу како особе које бораве у неадекватним условима попут мјеста Вучјак морају бити хитно смјештене у одговарајући смјештај.

Министар сигурности БиХ Драган Мектић раније је поручио како средства Европске уније од 30 милиона евра не могу бити у оптицају док се не осигурају одговарајуће локације за смјештај миграната, једна на подручју Крајине, а друга на подручју централне Босне и Херцеговине.

У Босни и Херцеговини се, према тренутним процјенама, налази између 6.000 и 8.000 избјеглица и миграната којима је потребна помоћ, већином у Унско-санском кантону. Због недостатка смјештајних капацитета, готово половица миграната и избјеглица живи изван објеката. Отприлике 3.300 смјештено је у пет привремених прихватних центара које финансира ЕУ.

Помоћ ЕУ ће се усмјеравати преко УН-ових агенција и невладиних организација које већ пружају помоћ на терену.

– Од 2018. године ЕУ је досад дала 36 милиона евра за рјешавање избјегличке кризе у земљи, што укључује више од 30 милиона евра финансирања посебних мјера најављених у 2018. и 2019. у оквиру инструмента претприступне помоћи – стоји у саопштењу Европске комисије.

Наводе да је Европска унија поред тога, од 2007. године, додијелила Босни и Херцеговини средства у износу од 24,6 милиона за подручју азила, миграција и управљања границама. То укључује подршку за прихватне установе, санитарну заштиту, храну, одјећу и пружање образовања у оквиру инструмента за претприступну помоћ.

Босна и Херцеговина је такође имала користи од регионалног програма “Подршка управљању миграцијама осјетљивим на заштиту” вриједног до 14,5 милиона евра.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста
Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан
У комбију кријумчарио 32 мигранта У комбију кријумчарио 32 мигранта
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  20h 3m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  12h 7m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  9h 37m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  17h 26m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  21h 14m
  0