Ево ко има законско право на субвенције за струју

03.12.2022. 10:57
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

Законом о електричној енергији Републике Српске дефинисан је начин снабдијевања струјом домаћинстава по основу статуса социјалне потребе, али у пракси то још није заживјело.

Тачно 1. јануара 2021. године ступио је на снагу нови Закон о електричној енергији Републике Српске по којем је предвиђено да се енергетски заштити социјално угрожени купац.

– Енергетски заштићен купац је социјално угрожени крајњи купац из категорије домаћинства коме је овај статус признат по основу стања социјалне потребе – каже Закон.

Такође, Законом је дефинисано да надлежни орган локалне заједнице за област социјалне заштите донесе акт којим утврђује статус енергетски заштићеног купца. Међутим, прошло је двије године од када је Закон у примјени али ова област још није регулисана иако од Нове године треба да ступе на снагу тзв. блок тарифе по којима ће они који потроше више струје добити увећан рачун. Међу вишечланим породицама које троше и више електричне енергије има одређен број оних који су у социјалном статусу.

Када су у питању вишечлане породице и грађани са ниским приходима, Александар Јегдић из Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске каже да су Законом о електричној енергији Републике Српске дефинисани енергетски заштићени купци.

– Постоје надлежне институције које треба да ту законску одредбу споведу у дјело – поручује Јегдић.

По Закону, Влада, на приједлог Министарства здравља и социјалне заштите, доноси уредбу којом се прописују услови, поступак и критеријуми за стицање статуса енергетски заштићеног купца. Уредбом треба да буде прописан образац и садржај захтјева, докази који се прилажу уз захтјев, рокови за одлучивање по захтјеву, количине електричне енергије за које се енергетски заштићеном купцу признаје право на субвенцију, садржај рјешења о стицању статуса енергетски заштићеног купца, право приговора на рјешење о захтјеву, начин вођења евиденције и друга питања неопходна за утврђивање статуса и остваривање права енергетски заштићеног купца.

Новац за субвенције треба да буде обезбијеђен у буџету Републике Српске.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Jadranka 04.12.2022. 10:19
    Ne propisuju svi ljekari .Ima ceytitih i ljekara koji se drze zakletve .Ali taj kriminal je strasan jer su lijekove poceli da propisuju odn.odredjuju i tehnicari i sestre sto je strasno i pravo ubijanje ljudi i zdravstveno i finansijski a da niko ne reaguje na to. SRAMOTA i da li se vise neko sjeca sta znaci ova rijec?
  • Generic placeholder image
    Ja 03.12.2022. 19:59
    Pita li iko koliko jedan penzioner da mjesečno za lijekove,bez obzira na visinu penzije-izdvoji za liječenje i po 300 km.Liječnici propisuju lijekove najskuplje da nebi išlo na teret Fonda tako da jadni penzioneri moraju plaćati lijekove i do visine penzije.Razmislite o ovome pa se onda bloktarifaj.Hvala
  • Generic placeholder image
    Ja 03.12.2022. 19:57
    Pita li iko koliko jedan penzioner da mjesečno za lijekove,bez obzira na visinu penzije-izdvoji za liječenje i po 300 km.Liječnici propisuju lijekove najskuplje da nebi išlo na teret Fonda tako da jadni penzioneri moraju plaćati lijekove i do visine penzije.Razmislite o ovome pa se onda bloktarifaj.Hvala
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 31m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 24m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 30m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 57m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    3h 39m
    0