Evo ko ima zakonsko pravo na subvencije za struju

03.12.2022. 10:57
3
IZVOR: srpskainfo.com

Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske definisan je način snabdijevanja strujom domaćinstava po osnovu statusa socijalne potrebe, ali u praksi to još nije zaživjelo.

Tačno 1. januara 2021. godine stupio je na snagu novi Zakon o električnoj energiji Republike Srpske po kojem je predviđeno da se energetski zaštiti socijalno ugroženi kupac.

– Energetski zaštićen kupac je socijalno ugroženi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva kome je ovaj status priznat po osnovu stanja socijalne potrebe – kaže Zakon.

Takođe, Zakonom je definisano da nadležni organ lokalne zajednice za oblast socijalne zaštite donese akt kojim utvrđuje status energetski zaštićenog kupca. Međutim, prošlo je dvije godine od kada je Zakon u primjeni ali ova oblast još nije regulisana iako od Nove godine treba da stupe na snagu tzv. blok tarife po kojima će oni koji potroše više struje dobiti uvećan račun. Među višečlanim porodicama koje troše i više električne energije ima određen broj onih koji su u socijalnom statusu.

Kada su u pitanju višečlane porodice i građani sa niskim prihodima, Aleksandar Jegdić iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske kaže da su Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske definisani energetski zaštićeni kupci.

– Postoje nadležne institucije koje treba da tu zakonsku odredbu spovedu u djelo – poručuje Jegdić.

Po Zakonu, Vlada, na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, donosi uredbu kojom se propisuju uslovi, postupak i kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca. Uredbom treba da bude propisan obrazac i sadržaj zahtjeva, dokazi koji se prilažu uz zahtjev, rokovi za odlučivanje po zahtjevu, količine električne energije za koje se energetski zaštićenom kupcu priznaje pravo na subvenciju, sadržaj rješenja o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, pravo prigovora na rješenje o zahtjevu, način vođenja evidencije i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa i ostvarivanje prava energetski zaštićenog kupca.

Novac za subvencije treba da bude obezbijeđen u budžetu Republike Srpske.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Jadranka 04.12.2022. 10:19
  Ne propisuju svi ljekari .Ima ceytitih i ljekara koji se drze zakletve .Ali taj kriminal je strasan jer su lijekove poceli da propisuju odn.odredjuju i tehnicari i sestre sto je strasno i pravo ubijanje ljudi i zdravstveno i finansijski a da niko ne reaguje na to. SRAMOTA i da li se vise neko sjeca sta znaci ova rijec?
 • Generic placeholder image
  Ja 03.12.2022. 19:59
  Pita li iko koliko jedan penzioner da mjesečno za lijekove,bez obzira na visinu penzije-izdvoji za liječenje i po 300 km.Liječnici propisuju lijekove najskuplje da nebi išlo na teret Fonda tako da jadni penzioneri moraju plaćati lijekove i do visine penzije.Razmislite o ovome pa se onda bloktarifaj.Hvala
 • Generic placeholder image
  Ja 03.12.2022. 19:57
  Pita li iko koliko jedan penzioner da mjesečno za lijekove,bez obzira na visinu penzije-izdvoji za liječenje i po 300 km.Liječnici propisuju lijekove najskuplje da nebi išlo na teret Fonda tako da jadni penzioneri moraju plaćati lijekove i do visine penzije.Razmislite o ovome pa se onda bloktarifaj.Hvala
Povezane vijesti
Maja Milijaš - Najmlađa žena sa diplomom doktora nauka u Srpskoj Maja Milijaš - Najmlađa žena sa diplomom doktora nauka u Srpskoj
Otežan saobraćaj na nekoliko dionica zbog snijega i poledice Otežan saobraćaj na nekoliko dionica zbog snijega i poledice
Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj
Najčitanije
 • Na današnji dan preminula Slađana Kobas - trinaesta zvjezdica
  4h 5m
  1
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  22h 38m
  1
 • Da li je država zaboravila Peru i Dubravku Krstović?
  18h 38m
  6
 • Besplatni sistematski pregledi u Bolnici „Srbija“ za boračku populaciju iz Istočnog Novog Sarajeva
  19h 41m
  0
 • Narodna skupština Republike Srpske usvojila Porodični zakon
  15h 26m
  0