Ево ко стоји иза Завода који је избрисао Десанку Максимовић из школског програма

08.06.2020. 09:45
0
ИЗВОР: Srpska.info

У склопу измјене програма наставе предмета Српски језик и књижевност у гимназијама, комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања одлучила је да из трећег разреда искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог – чувену збирку велике пјесникиње “Тражим помиловање”.

Ова одлука је изазвала општи хаос у јавности, реаговали су писци, просветни радници, универзитетски професори, министар просвете Србије Младен Шарчевић, премијерка Србије Ана Брнабић, али и обични грађани.

Сви редом су били шокирани овом одлуком, нису крили бијес, огорчење и разочарање, а многи су се једноставно питали – ко је уопште донио ту одлуку? Какав је то Завод за унапређивање образовања и васпитања? Ко су његови чланови? Ко га је основао?

Кренимо редом. Како стоји на њиховом званично сајту, “Законом о основама система образовања и васпитања прописано је да Република Србија оснива Завод за унапређивање образовања и васпитања ради праћења, обезбјеђивања и унапређивања квалитета и развоја система образовања и васпитања, за обављање развојних, савјетодавних, истраживачких и других стручних послова у предшколском, основном и средњем образовању и васпитању”. Завод је основан у јуну 2004. године, пише Блиц.

Како даље стоји “на оснивање, организацију и рад Завода примјењују се прописи о јавним службама, а сагласност на Статут и годишњи план и програм рада даје Влада Србије”. И у наставку да “Завод обавља стручне послове из области образовања и васпитања и учествује у припреми прописа из надлежности Министарства просвете, Националног просветног савјета и Савјета за стручно образовање и образовање одраслих, као и друге послове у складу са законом, одлуком о оснивању и Статутом Завода”.

Органи Завода су Управни одбор, Надзорни одбор и директор. Управни одбор има пет чланова, од којих су два из реда запослених, а чланове именује и разрјешава Влада. Предсједник Управног одбора је Ђурђица Комленовић.

Надзорни одбор има три члана од којих је један из реда запослених, њих именује и разрешава Влада. Председник Надзорног одбора је Зоран Милошевић.

Директор Завода руководи радом Завода и именује га и разрјешава Влада Србије. Мандатни период је пет година. Директор Завода је др Златко Грушановић.

Како даље стоји у документима -Завод за унапређивање образовања и васпитања основала је Влада Републике Србије ради праћења, обезбјеђивања и унапређивања квалитета и развоја система образовања и васпитања. У Заводу се обављају развојни, савјетодавни, истраживачки и стручни послови у предшколском, основном и средњем образовању и васпитању, као и други послови у складу са законом, актом о оснивању и статутом. Завод за унапређивање образовања и васпитања учествује у припреми прописа из области образовања и васпитања из надлежности Министарства просвете и науке, Националног просветног савјета, Савета за стручно образовање и образовање одраслих-.

Координатор комисије која је радила приједлог програма српског језика и књижевности за гимназије је Дејана Милијић Субић.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 50m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 34m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 19m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 18m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 24m
    0