Ево колико је уназад годину дана скочио трошак за храну

30.12.2022. 08:38
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Синдикална потрошачка корпа за новембар ове године у Републици Српској износила је 2.370  КМ, што је за 355 КМ, или 17,6 одсто, више него у истом мјесецу прошле године.

Уовом периоду, трошак прехране је са 780 скочио на чак 1.044 КМ или за 34 одсто. С друге стране, у новембру 2022. просечна нето плата износила је 1.211 КМ, што је за 17,6 одсто више него у новембру лани.

Како су саопштили из Савеза синдиката РС, потрошачку корпу просјечна плата је у новембру покривала са 51,1 одсто.

Грађани не памте годину са толико поскупљења као што их је било у  овој, а посебно су их притисла поскупљења хране, коју свакодневно морају да купују.

– Цијене су дивљале од марта, па све до јесени, када се учинило да су поскупљења мало јењала. Међутим, цијене хране и даље расту на седмичном нивоу, тако да наш животни стандард константно пада. С друге стране, плате у реалном сектору углавном мирују, што значи да људи немају избора, него да смањују потрошњу. Тачније, да купују само оно најосновније, како би преживјели. А повећања зарада у јавном сектору таман су толика да су их поништила поскупљења. Не памтимо раст инфлације као ове године – каже Видосава М. из Бањалуке.

Према подацима Завода за статистику РС, у новембру је годишња инфлација у Српској износила 14,7 одсто.

Од 12 главних одељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у 11, а ниже у само једном одјељку.

Највећи годишњи раст цијена у новембру 2022. забиљежен је код  превоза, за 24,5 одсто, због поскупљења горива и мазива за 33,5 одсто. Храна је у овом периоду поскупјела за 24,4 одсто, због виших цијена млијека и  млијечних производа за 41,2, те уља и масноће за 32,8 одсто.

Пише: Маја Радоја

Коментари 0
Повезане вијести
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    22h 47m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 16m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 30m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 34m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 42m
    0