Љетно освјежење: Сладолед, краљевска посластица

23.07.2023. 19:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ових дана већина нас ужива у различитим укусима сладоледа. Било да је у корнету, на штапићу, у великој кутији, у мањој чинији, куповни или домаћи, бирамо чоколадне или воћне укусе, или можда комбинацију оба. Сладолед је укусни десерт који је савршено освјежење током топлих љетних дана.

Он је дјелимично или потпуно замрзнута посластица која се већином састоји од млијека или млијечних производа, те немлијечних састојака који се додају у смјесу у сврху подешавања укуса, ароме, боје, мириса и конзистенције. Осим тога, сладолед садржи воду и инкорпорисани ваздух који служи повећању волумена, бољој конзистенцији, те смањује осјећај хладноће у устима током конзумирања.

Историја

Прича о сладоледу, како неки записи казују, почиње јако давно, чак у древној Кини. Тада су на краљевским дворовима правили једноставну мјешавину леда и млијека и на тај начин добијали хладну посластицу која се може сматрати претечом данашњег сладоледа. Неки други записи и легенде говоре да је први кинески рецепт за сладолед настао још 3.000 година прије нове ере и да је у Европу стигао захваљујући венецијанском истраживачу Марку Полу. Постоје предања и о томе да су сладолед у Европу донијели Арапи, и то на Сицилију, а касније и у друге италијанске градове. Италијани су обогатили посластицу те у слатки снијег додавали воће, шећер и млијеко. Ово није необично с обзиром на то да се и данас најбољи сладолед прави управо у Италији.

Једно од вјеровања говори и да су стари Римљани открили његове чари тако што је римски цар Нерон мијешао снијег и лед донесен са планина са воћним соковима и ситно уситњеним воћем. Тако је добијана водена мјешавина слична сладоледу који данас волимо.

У Енглеску је сладолед стигао у 17. вијеку, на једном пријему краља Чарлса II, када га је припремио краљев кувар поријеклом из Француске. Прича се да је посластица доживјела толики успјех да је то изазвало љубомору код краља Чарлса, који је рецепт за сладолед чувао само са себе.

Индустријску производњу сладоледа започели су Американци, а прву машину за прављење ове посластице измислила је Ненси Џонсон 1846. године. Сличне машине се и данас користе за његово прављење.

Корнет

Прву јестиву чашицу за сладолед - данашњи корнет, измислио је Итало Марћиони, посластичар са Вол Стрита, а показао је на свјетском сајму у Сент Луису 1924. године.

Штапић

Први сладолед на штапићу прекривен чоколадом смислио је власник посластичарнице у Ајови Крис Нелсон. Њега је за нови изум инспирисао мали купац који никако није могао да се одлучи хоће ли сладолед или чоколадицу. Нелсон је то објединио и први сладолед на штапићу преливен чоколадом појавио се 1934. године.

Занимљивости

- Амерички предсједник Роналд Реган је 1984. године јул прогласио за мјесец сладоледа.

- У Великој Британији је 2011. године у једној посластичарници први пут послужен сладолед од мајчиног млијека.

- Војска Александра Великог освјежавала се сладоледом.

- У посластичарницама у Уједињеним Арапским Емиратима прави се сладолед од млијека камиле са четири основна укуса: карамеле, чоколаде, датуле и шафрана.

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    8h 59m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    4h 56m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    11h 3m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    23h 39m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 17m
    0