Ево на чему нас све варају у трговинама и маркетима (ФОТО)

17.12.2022. 12:16
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

По одласку у куповину, потрошачи треба да отворе четворо очију, како би избјегли да буду жртве разних неправилности у трговинама и маркетима, које сваки пут иду на њихову штету.

Из удружења потрошача наглашавају да су грађани често на мети обмана, те подсјећају да, између осталог, тежина пластичних посуда у које се пакује ринфузна роба, не смије да улази у грамажу купљеног производа.

– Многи од вас су и данас или ће сутра у куповину и када узмете неку од пластичних кутијица изважите је и захтијевајте да се из нето масе одузме тежина материјала за паковање. Једном се мора стати у крај махинацијама трговаца. Нису нам довољна сва силна поскупљења већ плаћамо превисоку цијуену и паковања. Све ово прибиљежите у Књигу рекламација и захтијевајте да вам одговоре. Позовите се на Закон о заштити потрошача, члан 25. (5) који каже да се у нето масу не смије  урачунавати тежина материјала за паковање – поручују на својој Фејсбук страници из Удружења за заштиту потрошача „Дон“ Приједор.

Купцима, свакако, велику главобољу задаје неусклађеност цијена на полицима и касама па, тек кад код куће погледају фискални рачун, схвате да су неки производ на каси платили скупље, од цијене која је била истакнута на рафи.

Посебна прича су сухомеснати производи, прије свега саламе, на којима потрошач тешко може да провјери рок трајања јер је, готово у правилу, преко њега утиснута грамажа.

Грађани су, такође, на удару произвођача и трговаца који, смањујући грамажу такође ударају на њихов животни стандард. Наиме, на домаћем тржишту све више је производа у све мањим пакованима, док њихове цијене расту. Ријеч је о робама широке потрошње, прије свега прехрамбеним намирницама које су претрпјеле промјену у грамажи, на штету потрошача, наравно.

Пише: Маја Радоја

Коментари 0
Повезане вијести
Како живи просјечна млада породица у Српској Како живи просјечна млада породица у Српској
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 31m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 33m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 26m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 34m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 1m
    1