Европа прекида евакуацију из Кабула, могућ терористички напад

26.08.2021. 14:23
0
ИЗВОР: index.hr

Све више западних земаља озбиљно упозорава на могућност терористичког напада на аеродром у Кабулу.

Британски министар оружаних снага Џејмс Хипи рекао је да је пријетња терористичким нападом, због које је низ западних земаља издао упозорења свима који се налазе код аеродрома у Кабулу, "врло кредибилна".

Пријетњу је описао као врло озбиљну те навео како извјештаји обавјештајних служби кажу да би се напад могао догодити сваког часа.

На питање би ли се напад могао догодити у наредних неколико сати, Хипи је само кратко рекао: "Да".

Холанђани су објавили да прекидају евакуације из Кабула, а данска министарка одбране рекла је да више није сигурно летјети у Кабул или из њега.

Хрватски амбасадор у Турској Хрвоје Цвитановић, задужен и за Авганистан, упозорио је данас у Загребу да "опасност сваким даном расте" у Авганистану и процјењује да постоји пријетња терористичког напада на који су већ упозориле америчка, аустралијска и британска влада.

- Пред самим вратима аеродрома данас је био један врло ружан напад, у овом тренутку не знамо кога, међутим троје људи је страдало животом - рекао је хрватски велепосланик који учествује на Конференцији амбасадора, генералних конзула и војних изасланика РХ у Загребу.

Како се безбједносна ситуација око аеродрома у Кабулу погоршава, Белгија и Данска објавиле су како су обавиле своје посљедње евакуације летове.

Холанђани су најавили да данас прекидају евакуацијске летове, при чему је влада поручила да су им Американци рекли да морају отићи.

Њемачка још увијек није потврдила шта планира, али више у извјештаја се наводи како би данашња четири њемачка лета могла бити посљедња. Припадници њемачке војске евакуисаће се сутра.

Објављен је и снимак једног од посљедњих њемачких евакуацијских авиона, који је јутрос из Кабула кренуо према Узбекистану.

Француски премијер Жан Кастес јутрос је за државни радио рекао да ће посљедњи француски авион напустити Кабул сутра навече.

- Након тога више не можемо летјети из Кабула - додао је.

Белгијски премијер Александер де Кро потврдио је да је задњи белгијски евакуацијски авион синоћ слетио у пакистански град у Исламабаду.

Таква одлука је донесена, појаснио је, јер "се ситуција драстично погоршала током дана".

Белгијске власти добиле су извјештаје о могућем нападу бомбаша самоубица на аеродром у Кабулу.

Пољска је "из безбједносних разлога" завршила евакуацију из Авганистана након што је евакуисала више од 1.300 људи, објавиле су данас пољске власти, преноси АФП. Посљедњи од 14 пољских авиона слетио је јутрос у Варшаву.

Би-Би-Си-јев дипломатски дописник објавио је кратку анализу пријетњи терористичким нападом на аеродром у Кабулу.

Британски "Форин офис" је и раније упозорио све држављане да не путују у Авганистан, наводећи могућност терористичких напада.

Али, ново упозорење је врло специфично: Не путујте на аеродром у Кабулу. Ако сте већ тамо, макните се на сигурну локацију и чекајте даље упуте.

Званичници не желе износити детаље о природу могућег напада, али ново упозорење пристигло је само 24 сата након што је амерички предсједник Џо Бајден упозорио на опасност коју представљају екстремисти повезани са групом која се назива Исламском државом.

Пријетња терористичког напада на аеродром у Кабулу "постојала је од тренутка кад су започеле евакуације", рекао је за ББЦ пуковник Ричард Кемп, бивши командант британских снага у Авганистану.

- Говоримо о пријетњи терористичким нападом, да ли од талибана, Ал Каиде или Исламске државе. Могла би га извести било која од те три групе - рекао је.

- Чињеница да људи највише говоре о ИСИС-у не чини ту пријетњу навјероватнијом. Мислим да је пријетња постојала од тренутка кад је почела евакуација. Немам сумње да су наше снаге сасвим свјесне пријетње и да већ данима подузимају мјере како би спријечиле да се такво шта догоди. Али, јасно је да би се могао догодити терористички напад, можда на снаге које обезбјеђују аеродром, оне изван њега и наравно на људе који покушавају ући на аеродром - рекао је Кемп.

Коментари 0
Повезане вијести
Зашто протестују пољопривредници широм Европe Зашто протестују пољопривредници широм Европe
Нестали “фалкон 10” био на медицинском лету Нестали “фалкон 10” био на медицинском лету
Апсолутна доминација: Новак Ђоковић поново најбољи спортиста Европе Апсолутна доминација: Новак Ђоковић поново најбољи спортиста Европе
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 38m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 33m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 21m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 27m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 55m
    0