Европа препродаје руски гас седам пута скупље

24.12.2021. 09:24
0
ИЗВОР: Tanjug

Руски предсједник Владимир Путин осврнуо се на годишњој конференцији за новинаре на ситуацију на европском тржишту гаса, посебно на скок цијене тог енергента.

Оцјенио је да је проблем с поскупљењем гаса створила сама Европа, која јефтин руски гас препродаје по далеко вишим спот цијенама.

- Европски купци препродају гас који добијају од Гаспрома, сходно дугорочним уговорима, по ценама које важе на спот тржишту, а које су и до седам пута више од оних из дугорочних уговора- рекао је Путин, преноси Тас.

Цијена гаса у Европи је 21. децембра први пут у историји надамшила ниво од 2.000 долара за 1.000 кубних метара, док просечна извозна цијена гаса по уговорима са Гаспромом износи у 2021. години 280 долара за хиљаду кубика, подсећа руска агенција.

Путин је навео да је Русија стално упозоравала европске партнере на опасности од рушења система дугорочних уговора, да је Москва и даље спремна да помогне Европи у ситуацији са цијенама гаса, али је подвукао да је проблеме с гасом створила сама Европа.

- Стално смо говорили, и ја ћу поновити и овом приликом - нема потребе да се руше дугорочни уговори. Не, рекла нам је Европска комисија, треба да пређемо на тржишне односе, тржиште ће све регулисати. Зато сад имају цену од преко 2.000 долара за 1.000 кубних метара - рекао је он.

Прозивајући европске купце да су надували цијене препродајом јефтиног руског гаса који добијају од Гаспрома према дугорочним уговорима, Путин је поручио европским потрошачима да се обрате својим надлежним органима за објашњење.

- Нека се Европљани баве својим проблемима и то у догледно време, и нека не мисле да су паметнији од свих других. Они су сами створили те проблеме и сами треба да их решавају, а ми смо спремни да помогну и то чинимо - додао је руски председник.

Пала цијена; Руси већ трећи дан не пуштају гас

Коментаришући чињеницу да Гаспром трећи дан заредом није резервисао транзитне капацитете за испоруке гаса преко гасовода Јамал-Европа, Путин је рекао да је то посљедица недостатка наруџбина од европских потрошача.

-Видим те оптужбе на рачун Русије и Гаспрома, у којима се потенцира да Гаспром већ други или трећи дан заредом не резервише капацитете за испоруке гаса Европи том рутом. Компанија није резервисала транспорт јер њене парнерске агенције и компаније, углавном њемачке и француске, које набављају гас преко те трасе нису доставиле наруџбине - навео је он.

Подсетио је да су европски гасни оператери скренули проток гаса на гасоводу Јамал-Европа на ревезибилни - од Немачке до Пољске, и да пумпају гас из Немачке у Пољску већ неколико дана, додајући да постоје сви разлози за сумњу да су те испоруке организоване из Њемачке за Украјину преко Пољске.

- Зашто? Једноставно зато што снабдевамо Њемачку гасом по дугорочном уговору, по цијени која је четири-шест-седам пута јефтинија него на спот тржишту - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, препродаја једне милијарде кубних метара руског гаса може да донесе око 900 милиона долара.

- Имам све разлоге да верујем да ће овај гас на крају завршити у Украјини - истакао је.

Шеф руске државе је нагласио да потрошачи у Европи и Њемачкој морају да знају шта се дешава.

Путин је такође рекао да је Гаспром једина компанија у свијету која је повећала извоз природног гаса, напоњићи да гасни холдинг испоручује све количине гаса по постојећим извозним уговорима.

- И не само да је повећан укупан обим, већ и испоруке на далека страна тржишта, мислим за скоро 20 посто, а повећано је снабдевање Европе у целини. По мом мишљењу, ово је једина глобална компанија која је то урадила - оцјенио је Путин.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 8m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    7h 52m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    11h 57m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 1m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    23h 45m
    0