Европски правници заинтересовани за случајеве у Српској

06.09.2023. 09:08
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља који је доказао везу између НАТО бомби и оболијевања од канцера, у случају да и грађани Српске одлуче да туже овај савез, исказао је спремност да буде дио правног тима свих оних за које се може доказати да су обољели због бомбардовања осиромашеним уранијумом током 1995. године.

Истакао је ово за “Глас Српске” адвокат Срђан Алексић из Алексинца, који већ годинама води велику правну битку заступајући људе из Србије који су у протеклом периоду обољели од рака. Како је појаснио, ради се о италијанском адвокату који је заступао италијанске војнике који су својевремено боравили на КиМ, као и у БиХ, током ратних година, а који су у каснијем периоду обољели од рака.

- Они су већ добили пресуде против НАТО-а. Уколико и грађани Српске, а који су оболели од рака због овог бомбардовања, одлуче да туже овај војни савез Тартаља и ја бисмо помогли тим људима да подигну тужбе пред вашим судовима. Пре тога је неопходно прикупити адекватну медицинску документацију, урадити биопсију, а ја бих помогао да се ти узорци пошаљу на испитивање у Торино, како би се показала и доказала узрочно-посљедична веза. Навешћу вам један пример, за пуковника Драгана Стојчића, који је у међувремену нажалост преминуо, утврђено је присуство 500 пута више осиромашеног уранијума у телу него што је минимум, али и присуство двадесетак тешких метала, који изазивају канцер - навео је Алексић, додајући како ће тим поводом и могућношћу подизања оптужница у Српској, односно БиХ,  ускоро поново посјетити Бањалуку.  

Сматра и да би грађани Српске, који су обољели од рака, а који су у током, али и након НАТО акције 1995. живјели на подручјима бомбардованим осиромашеним уранијумом, као што су на примјер Хаџићи, требало да пресавију табак и туже овај војни савез за надокнаду штете.

- Уз помоћ италијанских експерата ја сам још пре пар година покренуо тужбе овде у Београду у којима моји клијенти траже надокнаде штете у износу од 100.000 евра. Равнали смо се са законима земаља које су нас бомбардовале, а који се тичу износа ових надокнада. Ту штету треба да плати НАТО. Имамо пресуде из Италије, али и Бечку конвенцију. Верујем да би прве пресуде, бар што се тиче Србије, могле бити већ до краја ове године - поручио је Алексић. 

Слично мишљење дијели предсједник НСРС Ненад Стевандић који је јуче истакао да сви они који су обољели од малигних болести на територијама које је бомбардовао НАТО треба да добију одштету.

- Стотине италијанских војника, оних који су умрли и који су лијечени, добијали су од 100.000 до 300.000 па и до 500.000 евра одштете. Ако су озрачени италијански војници и ако имају налази у италијанским научним институцијама, ми не треба ништа да доказујемо, него да се спремимо за тужбе за одштету. Треба да плате они који су нас контаминирали осиромашеним уранијумом који утиче на најтеже облике канцера од којих оболијевају наша дјеца - поручио је Стевандић.

“Намјерна сила”

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН, обиљежава се 9. септембра. Током НАТО операције “Намјерна сила” на Српску је бачено 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Merc 06.09.2023. 10:06
    kome se obratiti,,,, kontakt
Повезане вијести
Заплењено 250 килограма кокаина Заплењено 250 килограма кокаина
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 52m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    14h 8m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 24m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 46m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 34m
    0