Факултетске дипломе куповали на бензинским пумпама и у теретанама

07.07.2023. 15:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Кантонални суд у Бихаћу потврдио је оптужницу против Адмира Хаџипашића и Горана Лаловића организатора криминалне групе, као и оснивача Високе међународне школе Цазин због кривичних дјела организовани криминал, злоупотреба положаја, прања новца и примање награде, саопштено је из Кантоналног тужилаштва у Бихаћу.

Против декана Високе међународне школе Цазин Сенада Хаурдића и Рефика Ћатића, као и Снежане Кочић, као референта студентске службе потврђена је оптужница за кривична дјела организовани криминал и фалсификовање службене исправе.

У саопштењу се наводи да је потврђеном оптужницом обухваћена и Висока међународна школа Цазин због кривичног дјела фалсификовање службене исправе и прања новца.

– Оптуженој групи за организовани криминал којом су руководили Адмир Хаџипашић и Горан Лаловић се ставља на терет да су у временском периоду од 2016. године до краја 2019. године, кроз организовано криминално дјеловање у којем су учествовали и декани Високе међународне школе Цазин Сенад Хаурдић и Рефик Ћатић, као и референт студентске службе Снежана Кочић, а све кроз рад и дјеловање Високе међународне школе Цазин, омогућили великом броју особа широм БиХ, да без присуствовања настави, без полагања испита и кроз ретроактивно и фиктивно приказивање студија стекну дипломе различитих академских звања- наводи се у оптужници.

Група је дјеловала на начин да су се Адмир Хаџипашић или Горан Лаловић претходно састајали са већим бројем особа из БиХ и то у кафићима, на бензинским пумпама, па чак и у теретанама и од истих су узимали новац на руке или тим особама налагали да новац уплате на банковни рачун Високе међународне школе Цазин, послије чега су наређивали осталим члановима групе да израђују лажну документацију (пријаве за упис, пријаве за испите, записнике и слично) темељем чега су се у коначници израђивале лажне факултетске дипломе. На овакав начин организована криминална група је издала директно 67 факултетских диплома, односно кроз кривично дјело “Прање новца” укупно 148 лажних факултетских диплома.

Током провођења истраге прикривени истражитељ је, дјелујући по наредби суда, за период од око два мјесеца успио “купити” диплому економског факултета ком приликом је означени новац предао на руке Адмиру Хаџипашићу и од истог преузео диплому. Овај модус операнди је потврђен саслушањем великог броја особа који су у својим исказима потврдили да су дипломе напросто куповали давајући новац Адмиру Хаџипашићи и Горану Лаловићу, при чему је велики број саслушаних кандидата потврдио да су само једном или два пута били у Цазину, да не знају никог од професора школе и да у највећем броју случајева су дипломе стицали у експресним роковима.

Тужилаштво је у оптужници предложило да се изведе 5.589 материјалних доказа, саслушање 86 свједока као и да се прикажу резултати проведене финанцијске истраге и резултати посебних истражних радњи. Такође, је предложено одузимање новчаних средстава осумњичених која су блокирана на банковним рачунима као и одузимање одређених покретних ствари. Једнако тако, предложена је забрана рада школи као и низ мјера сигурности према осумњиченима.

Ради се о најобимнијем предметом у пракси Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона у оквиру којег је откривена и спријечена развијена и организована мрежа продаје факултетских диплома кроз коју се се прибављала и “прала” велика новчана средства.

 

У наредном периоду се очекује заказивање рочишта за изјашњење о кривици пред Кантоналним судом у Бихаћу.

Коментари 0
Повезане вијести
Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу
Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске? Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске?
Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 57m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 41m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 54m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 8m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 26m
    0