Фармацеути пријете затварањем апотека

17.10.2019. 10:10
0
ИЗВОР: Srna

Магистри фармације са подручја Тузланског кантона неће одустати од захтјева за повећање цијене услуге за издавање лијекова на рецепт, а уколико буде неопходно запријетили су и затварањем апотека.

Портпарол магистара фармације Амела Газибеговић каже за "Дневни аваз" да им је из Завода здравственог осигурања Тузланског кантона речено да нема средстава за повећање цијена услуге, те да је нереално да то повећање буде извршено и у наредној години.

Према њеним ријечима, генерални штрајк, као једна од мјера, није искључен јер се послодавци у јавном и приватном сектору суочавају са одливом кадра и нелојалном конкуренцијом с друге стране Дрине.

Предсједник Коморе магистара фармације у Тузланском кантону Анеда Ципурковић указује да фармацеути свакодневно одлазе у земље ЕУ, а није ријетка ни појава да пацијенти у апотекама купују лијекове са есенцијалне листе, а да по комерцијалне лијекове одлазе у Србију.

Она упозорава да ће, ако кантоналне власти покушају да оснују апотеке у њиховом власништву, фармацеути затворити своје апотеке на два-три дана па, како је поручила, нека онда пацијенти иду под њихове прозоре.

На подручју Тузланског кантона услуга за издавање лијекова на рецепт кошта једну конвертибилну марку са ПДВ-ом, док је цијена те услуге у Зеничко-добојском кантону 1,75 КМ, а у Сарајевском кантону 1,91 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена лица због пуцњаве на Бистрику Ухапшена лица због пуцњаве на Бистрику
Претреси на 36 локација у четири града Претреси на 36 локација у четири града
Закашњело прољеће повећава дефицит меда Закашњело прољеће повећава дефицит меда
Најчитаније
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  6h 52m
  0
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  18h 54m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  13h 7m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  14h 56m
  0
 • Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
  14h 33m
  0