Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији

10.04.2024. 19:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Вирус афричке куге свиња поново је регистрован на подручју Семберије у Републици Српској, и то на великој фарми са близу 1.000 свиња, а фармери из Српске истичу да су кривци за избијања ове заразе поједини фармери, али и клаоничари, због непоштовања мјера.

Мишо Маљичић, предсједник Удружења свињара Републике Српске, рекао је у разговору за "Независне новине" да су сада сви узгајивачи свиња у  великом страху.

- Појединци и даље раде једну велику неозбиљност, односно не придржавају се мјера које су биле прописане, тако да је све то довело до тога да  имамо појаву афричке куге - рекао је Маљичић.

Истиче да фармери, али и сами клаоничари, уопште не воде рачуна, али и  потцјењују опасност афричке куге, како каже Маљичић, због ситног личног интереса.

- У овој ситуацији, како су се поједини опходили према вирусу афричке куге, нас из Удружења и не чуди појава управо заразе, тако да је сада угрожен цијели систем свињарства - појаснио је Маљичић и додао да је да оно чега се сада боје то да се вирус разнио по Семберији.

Како је рекао, све свиње које су заражене нису биле обиљежене те је додао да велики проблем представља и то што се крило да су ове животиње заражене афричком кугом.

Истиче да је један од великих проблема и то што у Бијељини не постоји сточно гробље, гдје би те животиње могле бити уништене.

Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, упутио је апел фармерима да подигну на највиши ниво одговорност и спровођење биосигурносних мјера.

- Појава афричке куге свиња на фарми у Бијељини може угрозити процес поновног усељавања животиња на фарме - упозорио је Бурсаћ.

Истакао је  да ресорно министарство стално апелује да се поштују биосигурносне мјере, а донесен је и правилник о тим мјерама, те је нагласио да је увјерење о здравственом стању животиња једини гарант да је ријеч о здравим животињама.

Негослав Лукић,  помоћник министра за ветеринарство Републике Српске, рекао је да ће бити утврђено како се вирус афричке куге свиња појавио на великој фарми у Семберији, додајући да је јуче требало да почне еутаназија заражених свиња.

Навео је да ће све животиње на фарми гдје је потврђена свињска куга бити еутаназиране и констатовао да Бијељина и даље нема обезбијеђено сточно гробље, што је обавеза сваке локалне управе у складу са Законом о ветеринарству.

- Нажалост, сточна гробља нису обезбијеђена у Бијељини. Постоје двије локације за које ми је речено да ће на једној од њих бити збринуте еутаназиране животиње - рекао је Лукић.

Додао је да је Републику Српску афричка куга свиња до сада коштала 25 милиона КМ директне штете, као посљедица неодговорног понашања људи, односно због илегалног промета животиња.

Из Одјељења за пољоприведу града Бијељина рекли су да ће у сриједу  бити завршена еутаназија и закопавање животиња, на парцели која је највјероватније у власништву града.

- Екипе су на терену и раде, најмањи проблем је сточно гробље, увијек се пронађу парцеле - рекли су из овог одјељења.

Посљедњи случај афричке куге свиња на подручју Семберије забиљежен је 12. јануара.

Дајана Вујатовић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Цијена јагњади пада, потражња никад гора Цијена јагњади пада, потражња никад гора
Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 2m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 57m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 45m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 51m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 19m
    0