Фармери траже хитно увођење царина на увоз меса из ЕУ

06.11.2019. 20:08
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због изузетно неповољне ситуације на домаћем тржишту неопходно је хитно увести специфичну царину на увоз свјежег или расхлађеног говеђег меса поријеклом из ЕУ, и то најмање на 60 дана.

На ово упозоравају фармери из БиХ, нагласивши да је од 2012. до данас управо овог меса највише увезено на наше тржиште.

Свој захтјев су 22. октобра послали у Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, али, како наглашавају, још нису добили никакав одговор.

Проблем је настао зато што споразум с Турском о извозу из БиХ 15.000 тона јунећег меса није реализован, нити се зна када ће извоз кренути.

Када су видјели да је ђаво однио шалу, домаћи пољопривредници, који су узгојили десетине хиљада бикова, које сада немају коме да продају, побунили су се и затражили од надлежних институција да што прије уведу привремену забрану увоза у БиХ живе стоке и свјежег јунећег меса.

Том приликом министар Мирко Шаровић је поручио да су са ентитетским министрима пољопривреде договорене кључне активности на рјешавању овог проблема, али је до данас све остало само мртво слово на папиру.

Из Удружења пољопривредника БиХ поручују да је увођење поменутих даџбина неопходно због пораста увоза, те снижења увозних цијена говеђег меса испод нивоа који неповољно утиче на конкурентност домаћих произвођача.

– Ту вреба опасност од смањења и потпуног прекида това. У БиХ има око 20.000 јунади која су тржишни вишак. То је апсурд, ако се у обзир узме чињеница да је само у овој години увезено скоро 30.000 тона јунећег меса, што је еквивалент за најмање 50.000 јунади. То недвосмислено потврђује да, због увоза меса, произвођачи нису могли продати јунад на домаћем тржишту – каже предсједник овог удружења Владимир Усорац.

Према његовим ријечима, упркос поскупљењу производње, откупна цијена утовљене стоке на домаћем тржишту значајно је снижена, јер домаћа месопрерађивачка индустрија и трговински ланци одустају од набавке из домаћих извора.

– Они своје потребе подмирују увозом свјежег меса, од којег се 75 одсто односи на предње четврти говеда. Због понуде јефтиног меса из увоза практично је стала потражња домаће утовљене стоке. Надлежни треба да истраже разлоге увоза меса по изузетно ниским цијенама и то спријече како не би дошло до тоталног пропадања домаће производње. У потпуности подржавамо договор министра Шаровића са ентитетским министрима и надамо се да ће власт радити за домаће произвођаче, а не за увозни лоби – поручује Усорац.

Из МСТЕО су саопштили за Српскаинфо да раде на рјешавању овог проблема, те да би први потез требало да буде повучен крајем ове седмице. Министар Шаровић је недавно саопштио да би до тада требало да буду завршене све припреме и отпочне откуп бикова за извоз у Турску.

Домаћи фармери поручују да времена за губљење нема, јер у БиХ већ сада има око 10.000 утовљених јунади тежине преко 800 килограма, коју сточари свакодневно морају да хране, а коју због тога што су прерасли тежину и старосну границу неће моћи да извезу.

Да би колико-толико олакшала положај домаћих фармера, Влада РС ће из својих средстава издвојити два милиона КМ за интервентни откуп јунећег меса у Српској. Из Министарства пољопривреде РС позвали су откупљиваче јунади са сједиштем у РС, а који су регистровани за обављање дјелатности клања, прераде и извоза живих животиња, да се до 31. јануара изјасне у погледу интервентног откупа јунади минималне тежине 550 килограма живе ваге од домаћих узгајивача.

Министар пољопривреде РС Борис Пашалић раније је саопштио да у РС има око 8.000 јунади који имају од 600 до 1.000 килограма за које је неопходан интервентни откуп.

– У порасту је број утовљене јунади, што потврђује податак да је 2016. било утовљено 17.500, а ове године 31.000 јунади – рекао је Пашалић.

Сточари вјеровали у споразум

У Привредној комори РС подсјећају да су, због споразума о извозу меса у Турску домаћи пољопривредници ушли у интензивнији тов јунади за турско тржиште.

– Међутим, овај споразум није реализован тако да још нема извоза, па су се наши пољопривредници нашли у проблему. Наиме, сад имају товне бикове које не могу извести, а које и даље треба хранити, док су неки достигли и до 1.000 килограма – каже директор ове коморе Перо Ћорић.

Додаје да је, због спорости у реализацији поменутог споразума између БиХ и Турске, реаговало Министарство пољопривреде РС како би наша прерађивачка индустрија откупила што више товне јунади и фармерима смањила губитке.

– Међутим, ово је мјера која гаси пожар, а не рјешава системски проблем. Наиме, ако у што скорије вријеме не буде уведена привремена забрана увоза стоке и меса, односно не крене извоз у Турску, наши фармери ће бити принуђени да смањују производњу. С друге стране, у домаћој производњи актуелно је само замрзнуто месо, а забрана увоза би се односила само на расхлађено, које се не користи у производњи. Дакле, ова мјера не би оштетила прерађивачку индустрију, али би помогла фармерима који имају утовљену стоку – наглашава Ћорић.

Коментари 0
Повезане вијести
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску
Двије трећине хране коју једемо је из увоза Двије трећине хране коју једемо је из увоза
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    8h 36m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    7h 31m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    2h 19m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 53m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 54m
    1