ФБиХ: Ублажавање епидемиолошких мјера, у марту враћање на "нормално" стање?

22.02.2022. 19:32
1
ИЗВОР: СРНА

Кризни штаб Министарства здравства ФБиХ данас је предложио федералној Влади ублажавање постојећих епидемиолошких мјера, а уколико се настави слабљење епидемије изазване вирусом корона, Федерација би се у марту могла вратити у претпандемијско вријеме, изјавио је члан Кризног штаба Горан Черкез.

Према новим препорукама, како је навео, маске би биле обавезне само у јавном градском превозу, здравственим и социјалним установама, те казнено-поправним домовима.

- У свим осталим установама и на отвореном простору ношење маски препоручује се уколико дистанца није већа од два метра - објаснио је Черкез, прецизирајући да је ово на нивоу препоруке, а не наредбе.

Черкез је апеловао на грађане, посебно на старије, да се придржавају мјере ношења маске јер спадају у рањиву категорију, а посебно они који нису вакцинисани.

Према новим смјерницама, број окупљања повећан је на 300 људи, а више присутних биће могуће уз испуњено правило вакцинисан, преболио, тестиран /ВПТ/.

За угоститељске објекте укидају се бројчана ограничења, али уз поштовање правила од два метра између столова, док посјетиоци диско и ноћних клубова морају, поред поштивања размака, испуњавати и ВПТ правило.

Позоришта и биоскопи радили би са 50 одсто капацитета, док на спортским такмичењима вриједи исто правило, осим у затвореним просторима гдје важи ВПТ правило.

Тренутну хигијенско-епидемиолошку у ФБиХ Чекез је оцијенио као стабилну, истичући да су сви и параметри - број хоиспитализованих, на респиратору и преминулих у паду, пренијели су федерални медији.

- Стање се стабилизује иако је још висок степен обољелих јер пандемија је и даље ту. Пратићемо стање на терену и уколико у наредном периоду не буде погоршања, ми ћемо и даље ићи са ублажавањем мјера. Очекујемо да бисмо се у марту могли вратити у претпандемијско вријеме - рекао је Черкез.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirce 22.02.2022. 20:19
    Hahaha, haha, joj komedije.......
Повезане вијести
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 24m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 57m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 23m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 36m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 5m
    4