Федерација БиХ укинула карантине пред 1. Мај

27.04.2020. 09:34
0
ИЗВОР: Srpska.info

Постоји могућност доласка већег броја људи из иностранства у БиХ за 1. мај, због чега је било логично да карантински систем за оне који долазе остане до иза тог датума, а не да га Федерација БиХ укине.

Упозорио је на то српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, након што су надлежни у ФБиХ прошле седмице укинули локалне карантине за путнике који уђу у БиХ на граничним прелазима на територији Федерације. Додик сматра да је таква одлука донесена прерано, те да је у сваком случају требало да се заједно са Српском разговара и одлучи да ли и колико задржати ове карантине.

Предсједништво БиХ ће сутра, најавио је, анализирати мјере које су доношене и њихово провођење, те дати оцјену о томе.

– Лично мислим да је прерано и да не треба олако укидати мјере. Још немамо јасна упутства и не можемо ништа да учинимо, а да се не осврнемо на кретања у региону и ЕУ, одакле долази много наших људи који су тамо на привременом раду. Али федералне власти су тако одлучиле – рекао је Додик.

Локални карантини у општинама у Федерацији БиХ уведени су, подсјећамо, управо по закључку Предсједништва БиХ, након што је то претходно увела Република Српска, а како би мјере за борбу са вирусом корона биле исте и разлике у поступању не би угрожавале здравље људи.

Међутим, само двије недјеље касније у Федерацији су одлучили да локалне карантине укину, а да путнике убудуће поново шаљу у кућну изолацију. Истовремено, у РС сматрају да се мјера карантина мора и даље задржати.

Из Инспектората РС упозорили су да су “непромишљени потези институција ФБиХ и укидање обавезе карантина већ дали резултате на терену”.

– Према објављеним информацијама, то се огледа у десет пута већем броју путника који улазе у БиХ, чиме се директно угрожавају и грађани Републике Српске – наводе из Инспектората РС.

Став Инспектората је да тренутна ситуација изискује максималне напоре надлежних служби како би се са што мање посљедица превазишла ова криза, а да политичке несугласице и размимоилажења у ставовима у овом тренутку не могу бити изнад људског здравља.

Подсећају да је Српска још 23. марта ставила у функцију прве карантине на граничним прелазима, док се Федерација БиХ за ту мјеру одлучила тек 15 дана касније.

– Инспекторат РС наставиће надзор путника на граничним прелазима на територији Републике Српске, те и даље доносити рјешења за све путнике без обзира на мјесто њиховог пребивалишта, али и предузимати све мјере које усагласе надлежне институције РС у циљу заштите грађана – поручују из ове управе.

И Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић оцијенио је да ова одлука у ФБиХ епидемиолошки угрожава РС, јер ће људи који долазе из иностранства улазити на граничне прелазе који су на територији ФБиХ и тамо ће добијати рјешења о кућној изолацији од инспектора.

– То ће представљати проблем у смислу праћења тих особа у оквиру Републике Српске – каже Шеранић, сматрајући да је ова мјера требало да буде усаглашена са РС.

Он истиче и да одлука о укидању карантина и отварању граница неће зависити само од Републике Српске, већ и од земаља из окружења, те од Аустрије, Швајцарске, Словеније и Њемачке у којима грађани Републике Српске највише бораве на привременом раду.

За 24 часа 112 прелазака

У Републици Српској је до јуче ујутро нови вирус корона потврђен код укупно 671 особе, док је у Федерацији БиХ истовремено било укупно 826 потврђених случајева овог вируса. На седам граничних прелаза у РС, у претходна 24 часа из иностранства је ушло укупно 112 особа, а истовремено је 101 особа изашла из карантина и упућена у локалне карантине у општинама.

И директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић јуче је потврдио да је од укидања мјере карантина забиљежен пораст броја путника у прекограничном саобраћају. На граничним прелазима у Федерацији БиХ у току претходна 24 часа издато је, између осталог, 313 рјешења о изолацији, те 105 рјешења за возаче.

Истовремено, Цивилној заштити РС упућени су подаци о 127 особа, као и списак за осам особа с пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, који су у БиХ ушли на граничним прлазима на подручју ФБиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Викендице за први мај резервисане још лани Викендице за први мај резервисане још лани
Гужве на улазу у БиХ Гужве на улазу у БиХ
Најчитаније
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    23h 37m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    19h 53m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    15h 48m
    5
  • Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
    23h 52m
    8
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    12h 18m
    0