Ферата на Црвеним стијенама вриједан адреналински и туристички садржај

22.11.2020. 15:08
1
ИЗВОР: Катера

У оквиру пројекта "Enjoy Sarajevo - Romanija Region", финансираног од стране Европске уније данас је на локалитету Црвених стијена, на Романији, отворена ферата "Соколов пут".

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је ферата на Црвеним стијенама нови адреналински и атрактиван туристички садржај, те захвалио свима који су учествовали на њеном постављању. 

- Захвалио бих се, осим професионалним екипапа који су инсталисали ферату, и добровољцима из планинарских удружења „Гласинац“, „Романија“ и „Јахорина“ као и горској служби спасавања. Очекујем велики број долазака и посјета на овој локацији у будућности, јер је ово заиста садржај вриједан пажње - рекао је Вуковић. 

Слика

Вуковић је подсјетио да је у оквиру пројекта "Уживај у Сарајевско-романијској регији" ферата само један од садржаја који се реализују, а на подручју Романије је предвиђено потпуно уређивање пјешачких и планинарских стаза које ће у дужини од 45 километара повезати локације Црвене стијене, пећину Старине Новака и Планинарски дом "Стајна" . 

- Такође на Требевићу, конкретно локација Брус ће се успоставити нови садржаји који требају да привуку велики број посјетилаца, а посебно бих истакао набавку балона на врућ зрак, који ће сигурно бити регионална атракција с обзиром да заиста таквог садржаја нема сигурно на простору Републике Српске, Босне и Херцеговине, а можда и шире - додао је Вуковић. 

Он каже да ће излетиште Брус бити обогаћено озбиљним дјечијим игралиштем, односно дјечијим парком са теретаном на отвореном као и вјештачком алпинистичком стијеном.

- Сви ови садржаји и на Романији и на Требевићу су вриједности  505 хиљада КМ, од којих 410 хиљада КМ је донирано од стране Европске уније и Савезне Републике Њемачке, а 95 хиљада КМ је обезбијеђено од стране града Источно Сарајево - рекао је Вуковић. 

Вуковић се захвалио и похвалио и Туристичку организацију „Јахорина“ и Развојну агенцију Источно Сарајево, који су, према његовим ријечима, заједно били довољно способни да прођу на конкурсу за ову донацију и да реализују и спроведу овај пројекат. 

Слика

- Пројекат су спровели до фазе да кажемо да имамо конкретан туристички производ и садржаје на овим локалитетима - рекао је Вуковић.

Директор Туристичке организације "Јахорина"- Град Источно Сарајево Игор Тошић каже да је ова ферата, која симболично носи назив "Соколов пут", је велики напредак за туризам у Источном Сарајеву.

- Овај садржај је само темељ за развој Романије као будућег туристичког потенцијала, посебно у дијелу љетног туризма. Велики број гостију из региона, планинарских друштава, горских служби спашавања са Јахорине и из Фоче, и други пријатељи који су данас присуствовали отварању, свједочи да је ово садржај који је оцијењен као позитиван, те да смо имали могућност да обезбједимо новац из других извора финансирања - каже Тошић.

Тошић додаје да је сигуран да ће овај садржај туристичку понуду града Источно Сарајево учинити компактнијом и садржајнијом, те у овом случају јединственом.

- Ова ферата са два висећа моста ће бити сигурно јединствена и у Републици Српској, БиХ и у региону. Ово је садржај којем јако брзо расте популарност у Европи и сигурно да су се развојем Јахорине стекли услови развоја и Романије и Требевића - каже Тошић.

Слика

Према његовим ријечима, у наредним данима ће се кренути у реализацију постављања топловаздушног балона на локалитету Бруса, на Требевићу, али и изградња играонице на отвореном и затвореном, теретане на отвореном, те вјештачка алпинистичка стијена, прилагођена за спортско пењање са површином преко 80 квадрата.

Ова активност представља само једну од планираних у оквиру пројекта "Enjoy Sarajevo-Romanija region", који заједнички имплементирају Туристичка организација "Јахорина"- Град Источно Сарајево, Градска развоја агенција Источно Сарајево (РАИС), Привредна комора Републике Српске и компанија "Станишић" д.о.о. из Пала. 

Пројекат ће се имплементирати 18 мјесеци, а његова укупна вриједност износи 258.000 евра, од чега је Европска унија издвојила више од 200.000 евра бесповратних средстава.

EU4Business је пројекат вриједан 16,1 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија са 15 милиона евра и Савезна Република Њемачка са 1,1 милион евра. Пројекат заједно спроводе ГИЗ, ИЛО и УНДП од априла 2018. до марта 2022. године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dragan 23.11.2020. 16:08
    Dosta je bilo tvog otvaranja i obecavanja. Ohladi malo.
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 37m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 44m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 26m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 4m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 36m
    0