Ferata na Crvenim stijenama vrijedan adrenalinski i turistički sadržaj

22.11.2020. 15:08
1
IZVOR: Katera

U okviru projekta "Enjoy Sarajevo - Romanija Region", finansiranog od strane Evropske unije danas je na lokalitetu Crvenih stijena, na Romaniji, otvorena ferata "Sokolov put".

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je ferata na Crvenim stijenama novi adrenalinski i atraktivan turistički sadržaj, te zahvalio svima koji su učestvovali na njenom postavljanju. 

- Zahvalio bih se, osim profesionalnim ekipapa koji su instalisali feratu, i dobrovoljcima iz planinarskih udruženja „Glasinac“, „Romanija“ i „Jahorina“ kao i gorskoj službi spasavanja. Očekujem veliki broj dolazaka i posjeta na ovoj lokaciji u budućnosti, jer je ovo zaista sadržaj vrijedan pažnje - rekao je Vuković. 

Slika

Vuković je podsjetio da je u okviru projekta "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji" ferata samo jedan od sadržaja koji se realizuju, a na području Romanije je predviđeno potpuno uređivanje pješačkih i planinarskih staza koje će u dužini od 45 kilometara povezati lokacije Crvene stijene, pećinu Starine Novaka i Planinarski dom "Stajna" . 

- Takođe na Trebeviću, konkretno lokacija Brus će se uspostaviti novi sadržaji koji trebaju da privuku veliki broj posjetilaca, a posebno bih istakao nabavku balona na vruć zrak, koji će sigurno biti regionalna atrakcija s obzirom da zaista takvog sadržaja nema sigurno na prostoru Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, a možda i šire - dodao je Vuković. 

On kaže da će izletište Brus biti obogaćeno ozbiljnim dječijim igralištem, odnosno dječijim parkom sa teretanom na otvorenom kao i vještačkom alpinističkom stijenom.

- Svi ovi sadržaji i na Romaniji i na Trebeviću su vrijednosti  505 hiljada KM, od kojih 410 hiljada KM je donirano od strane Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, a 95 hiljada KM je obezbijeđeno od strane grada Istočno Sarajevo - rekao je Vuković. 

Vuković se zahvalio i pohvalio i Turističku organizaciju „Jahorina“ i Razvojnu agenciju Istočno Sarajevo, koji su, prema njegovim riječima, zajedno bili dovoljno sposobni da prođu na konkursu za ovu donaciju i da realizuju i sprovedu ovaj projekat. 

Slika

- Projekat su sproveli do faze da kažemo da imamo konkretan turistički proizvod i sadržaje na ovim lokalitetima - rekao je Vuković.

Direktor Turističke organizacije "Jahorina"- Grad Istočno Sarajevo Igor Tošić kaže da je ova ferata, koja simbolično nosi naziv "Sokolov put", je veliki napredak za turizam u Istočnom Sarajevu.

- Ovaj sadržaj je samo temelj za razvoj Romanije kao budućeg turističkog potencijala, posebno u dijelu ljetnog turizma. Veliki broj gostiju iz regiona, planinarskih društava, gorskih službi spašavanja sa Jahorine i iz Foče, i drugi prijatelji koji su danas prisustvovali otvaranju, svjedoči da je ovo sadržaj koji je ocijenjen kao pozitivan, te da smo imali mogućnost da obezbjedimo novac iz drugih izvora finansiranja - kaže Tošić.

Tošić dodaje da je siguran da će ovaj sadržaj turističku ponudu grada Istočno Sarajevo učiniti kompaktnijom i sadržajnijom, te u ovom slučaju jedinstvenom.

- Ova ferata sa dva viseća mosta će biti sigurno jedinstvena i u Republici Srpskoj, BiH i u regionu. Ovo je sadržaj kojem jako brzo raste popularnost u Evropi i sigurno da su se razvojem Jahorine stekli uslovi razvoja i Romanije i Trebevića - kaže Tošić.

Slika

Prema njegovim riječima, u narednim danima će se krenuti u realizaciju postavljanja toplovazdušnog balona na lokalitetu Brusa, na Trebeviću, ali i izgradnja igraonice na otvorenom i zatvorenom, teretane na otvorenom, te vještačka alpinistička stijena, prilagođena za sportsko penjanje sa površinom preko 80 kvadrata.

Ova aktivnost predstavlja samo jednu od planiranih u okviru projekta "Enjoy Sarajevo-Romanija region", koji zajednički implementiraju Turistička organizacija "Jahorina"- Grad Istočno Sarajevo, Gradska razvoja agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske i kompanija "Stanišić" d.o.o. iz Pala. 

Projekat će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 258.000 evra, od čega je Evropska unija izdvojila više od 200.000 evra bespovratnih sredstava.

EU4Business je projekat vrijedan 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milion evra. Projekat zajedno sprovode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dragan 23.11.2020. 16:08
    Dosta je bilo tvog otvaranja i obecavanja. Ohladi malo.
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    18h 6m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    21h 45m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    16h 15m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    4h 56m
    0
  • Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
    23h 12m
    1