Фестивал окупио око 150 младих фолклораша

22.05.2022. 12:23
0
ИЗВОР: srna.rs

На Хан Пијеску је одржан први Фестивал фолклора уз учешће 150 чланова из четири културно-умјетничка друштва /КУД/ из Србије и Републике Српске.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић, отварајући ову манифестацију, рекао је да је лијепо знати да су млади људи свјесни значаја традиције и што својим активностима несебично раде на њеном очувању.

- Овај догађај је добар примјер како заједнички вриједним радом настају велика дјела на понос свих нас - рекао је Ђурић.

Он је изразио задовољство што је Међународно удружење "Чувари традиције - Ђерам", као организатор, окупило око 150 младих фолклораша у нади да ће их убудуће бити још више.

Умјетнички руководилац КУД-а "Свети Пантелејмон" из Хан Пијеска Немања Бакмаз рекао је Срни да је ово друштво први пут домаћин фестилавала фолклора захваљујући Међународном удружењу "Чувари традиције - Ђерам" којима су се придружили прије неколико година.

Предсједник Међународног удружења "Чувари традиције - Ђерам" Марија Крунић рекла је Срни да ово удружење окупља 34 српска друштва и удружења на подручју Србије, Републике Српске и Хрватске.

Након јучерашњег дефилеа кроз Хан Пијесак, културно-умјетничка друштва "Чигра" из Љукова код Инђије, "Крњин" из Грабовице код Добоја, "Жарковац" из истоименог мјеста код Руме, те домаћин "Свети Пантелејмон" на платоу код школе, пред бројном публиком, представили су се кореографијама из својих крајева. 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан Прве романијске пјешадијске бригаде Обиљежен Дан Прве романијске пјешадијске бригаде
Обиљежавање 30 година од формирања Прве романијске бригаде Обиљежавање 30 година од формирања Прве романијске бригаде
На ликовном саборовању "Поглед" настало 19 умјетничких слика На ликовном саборовању "Поглед" настало 19 умјетничких слика
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  15h 16m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  16h 24m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  20h 17m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  20h 2m
  3
 • Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
  16h 3m
  0