Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)

18.05.2024. 11:17
0
ИЗВОР: katera.news

Поводом 70 година од рођења и пет година од смрти, почело је снимање документарног филма о вољеном и по својим дјелима надалеко чувеног доктор Миодраг Лазић.

Документарац се снима у продукцији Оливера Пауновића и Сити групе из Ниша, а сценарио и режију потписује дугогодишња и пуно пута награђивана редитељка Душица Дејић из Ниша.

Документарац је наслоњен на књигу „Дневник ратног хирурга“ и говориће о пожртвованом животу доктора Лазића, легендарног ратног хирурга који је оставио неизбрисив траг у цијелој Републици Српској, а који нас се заувијек напустио 2020. године.

Редитељка Душица Дејић навела је да је доктор Лазић био великом човјеку,људској громади, хуманиста, који је себе несебично давао људима током Одбрамбено-отаџбинског рата и човјек захваљујући којем су спашени многи животи.

- Разговарајући са људима којима је он помогао, схватила сам колико је био пожртвован, храбар и колико су борци у њему проналазили снагу за даља борбена дејства. Рањени борци су говорили да су знали да ће остати живи уколико стигну до болнице "Жица" и доктора Лазића – рекла је она.

Према њеним ријечима, овај документарни филм је прилика да се покаже колику је жртву поднио доктор Лазић у вријеме ратног вихора, Срби овог подручја, али и цијеле Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата.

-  Имам утисак да доктора Лазића нисмо довољно ценили и поштовали док је био жив. Тек када нас је напустио схватили смо какав је био човек – навела је она.

Продуцент Оливер Пауновић истакао је да ће филм бити сниман и ван граница Србије, свуда гдје је доктор Лаза радио и оставио неизбрисив траг.

- Филм се снима на неколико локација, у Палама, Источној Илиџи, Брчком, Руми, Бањалуци, Нишу, Београду и треба да прикаже живот доктора Лазића у ратном периоду, али и његов живот након повратка у Ниш, до смрти од короне – навео је он.

Пауновић је додао да ће у филму говорити борци који су били његови пацијенти, људи који су га познавали, његова породица и сви они који „имају право да о њему говоре“.

Како је истакао, премијера филма у Нишу је планирана 2025. након чега би филм премијерно био приказан и у Палама и Истој Илиџи, као и на фестивалима документарних филмова, након ћега ће услиједити и премијера у бископима.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, која је један од покровитеља филма, навео је да се по овом великом човјеку зове шеталиште у овој локалној заједници на којем се налази и споменик овом хероју, вјечном пријатељу, и добронамјернику српског народа, Републике Српске, а посебно Српске Илиџе.

- Његов допринос у стварању Републике Српске, одбрани Српског Сарајева, спашању живота војника Војске Републике Српске, али и војника друге националности, као и великом броју цивила који су рањени и страдали на сарајевском ратишту, је немјерљив - навео је он.

Божовић је истакао да се о жртви коју су поднијели борци Сарајевско-романијског ратишта, цивили, Илиџански и сарајевски Срби, мало говори, те да су дјеца Српског Сарајева стављена у сјену страдања дјеце друге националности, у осталим дијеловима Сарајева.

- Наше жртве су минимизиране, али треба да се поклонимо свим настрадалим жртвама у БиХ и сваком недужно страдалом дјетету без обзира како се зове и презива – истакао је он.

Према његовим ријечима, доктора Лазића треба ставити на пијадестал људи који су дали немјерљив допринос у стварању Републике Српске.

Снимање филма на територији општине Источна Илиџа  планирано је од 17. до 19. маја.

Др Миодраг Лазић је био чувени српски хирург који је четири тешке, ратне године провео радећи као хирург у ратној болници "Жица" и од тада доктора Лазу и Илиџанце веже нераскидива веза.

Оставио је неизбрисив траг у цијелој Републици Српској.

Илиџанци, који су заувијек захвални др Миодрагу Лазићу на његовој пожртвованости и храбрости, не дозвољавају да изблиједи сјећање на овог великог хуманисту.

Након што је 14. априла 2020. године стигла тужна вијест да је др Лазић преминуо, начелник Маринко Божовић предложио је да главно шеталиште у Источној Илиџи понесе име чувеног др Лазе.

На рођендан Републике Српске, 9. јануара ове године, на шеталишту је постављен споменик др Миодрагу Лазићу, као вјечан подсјетник на херојство једног човјека.

Коментари 0
Повезане вијести
Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге
Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа
Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 56m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 55m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 31m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 52m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 35m
    9