Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду

07.05.2024. 11:41
0
ИЗВОР: katera.news

У Београду је крајем априла одржао регионални  фестивал омладинског филма „FesTeen“ на којем су учествовали средњошколци из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Међу преко 60 пријављених филмова титулу најбољег документарца понио је филм „Свет какав желиш“ наше суграђанке Јоване Јованчић.

Поред Јоване, екипу филма чинили су и тинејџери Матија Штифанић и Лена Танасковић из Србија и Давид Ангјеловикј из Сјеверне Македоније.

О томе како је настао овај кратки документарни филм, о чему говори, какву поруку шаље, али и какав је свијет какав, заиста, жели за наш портал је говорила Јована, ученица Средње школе “28. јуни”, која се образује за занимање техничар информационих технологија.

Филм “Свет какав желиш” настао је прошлог августа на кампу Teen Doc Radionici 2023 у Чачку, који је организовала организација NFC Filmarta.

- Овај камп је био организован за средњошколце из земаља бивше Југославије и за њега сам сазнала у школи. Пријавила сам се како бих научила нешто ново о кинематографији и упознам људе који имају иста интересовања као ја, али камп је превазишао сва моја очекивања – рекла је Јована.

Према њеним ријечима, “Свет какав желиш” је филм који говори о томе да осликавање мурала представља јединствен начин изражавања порука, емоција, подизања свијести и указивање на позитивне промјене у друштву.

Такође, додаје, оно је један вид протеста против различитих облика друштвене неједнакости.

- Када млади умјетници желе да сивило града претворе у праву изложбу умјетности у простору гдје архитектура одише духом социјализма, ствара се ново окружење. Чачак, град са преко стотину мурала, на посебан начин шаље поруку да је умјетност једини прави начин да креирате свијет какав желите – рекла је она.

Јована је навела за наш портал да је жири који се састојао се од три члана - Данила Бећковића, филмског редитеља, Тијане Печенчић, глумице, и Драгољуба Елчића, редитеља и декана Академије умјетности, одлучио да баш њихов филм буде проглашен за најбољи кратки документарац.

„Свет какав желиш”, поред фестивала, приказан је и у Културном центру Источно Сарајево, а како истиче наша саговорница, са публиком су разговарали о филму и мотивисали средњошколце да се пријаве на камп који ће се одржавати и ове године.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Повјерење, брижност и љубав за добробит дјетета – порука послата са предавања у СШ „28. јуни“ (ФОТО) Повјерење, брижност и љубав за добробит дјетета – порука послата са предавања у СШ „28. ју...
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    20h 34m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 7m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    20h 44m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 13m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 11m
    0