Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu

07.05.2024. 11:41
0
IZVOR: katera.news

U Beogradu je krajem aprila održao regionalni  festival omladinskog filma „FesTeen“ na kojem su učestvovali srednjoškolci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Među preko 60 prijavljenih filmova titulu najboljeg dokumentarca ponio je film „Svet kakav želiš“ naše sugrađanke Jovane Jovančić.

Pored Jovane, ekipu filma činili su i tinejeri Matija Štifanić i Lena Tanasković iz Srbija i David Angjelovikj iz Sjeverne Makedonije.

O tome kako je nastao ovaj kratki dokumentarni film, o čemu govori, kakvu poruku šalje, ali i kakav je svijet kakav, zaista, želi za naš portal je govorila Jovana, učenica Srednje škole “28. juni”, koja se obrazuje za zanimanje tehničar informacionih tehnologija.

Film “Svet kakav želiš” nastao je prošlog avgusta na kampu Teen Doc Radionici 2023 u Čačku, koji je organizovala organizacija NFC Filmarta.

- Ovaj kamp je bio organizovan za srednjoškolce iz zemalja bivše Jugoslavije i za njega sam saznala u školi. Prijavila sam se kako bih naučila nešto novo o kinematografiji i upoznam ljude koji imaju ista interesovanja kao ja, ali kamp je prevazišao sva moja očekivanja – rekla je Jovana.

Prema njenim riječima, “Svet kakav želiš” je film koji govori o tome da oslikavanje murala predstavlja jedinstven način izražavanja poruka, emocija, podizanja svijesti i ukazivanje na pozitivne promjene u društvu.

Takođe, dodaje, ono je jedan vid protesta protiv različitih oblika društvene nejednakosti.

- Kada mladi umjetnici žele da sivilo grada pretvore u pravu izložbu umjetnosti u prostoru gdje arhitektura odiše duhom socijalizma, stvara se novo okruženje. Čačak, grad sa preko stotinu murala, na poseban način šalje poruku da je umjetnost jedini pravi način da kreirate svijet kakav želite – rekla je ona.

Jovana je navela za naš portal da je žiri koji se sastojao se od tri člana - Danila Bećkovića, filmskog reditelja, Tijane Pečenčić, glumice, i Dragoljuba Elčića, reditelja i dekana Akademije umjetnosti, odlučio da baš njihov film bude proglašen za najbolji kratki dokumentarac.

„Svet kakav želiš”, pored festivala, prikazan je i u Kulturnom centru Istočno Sarajevo, a kako ističe naša sagovornica, sa publikom su razgovarali o filmu i motivisali srednjoškolce da se prijave na kamp koji će se održavati i ove godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Povjerenje, brižnost i ljubav za dobrobit djeteta – poruka poslata sa predavanja u SŠ „28. juni“ (FOTO) Povjerenje, brižnost i ljubav za dobrobit djeteta – poruka poslata sa predavanja u SŠ „28. ju...
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 35m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    6h 8m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 45m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 14m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 12m
    0