Фирме без радника у Српској оствариле чак 92 милиона КМ добити

22.04.2024. 12:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ниједног радника током прошле године у Републици Српској није имало 2.897 фирми, а 907 предузећа која су пословала са добити остварило је укупно 92.438.824 КМ профита, показују подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) Републике Српске.

Тако се на челу најпрофитабилнијих предузећа без радника на крају прошле године нашла бијељинска фирма "Ingrosso" д.о.о, чија је дјелатност трговина на велико дрветом, грађевинским материјалом и санитарном опремом, а која је, како за "Независне новине" истичу из АПИФ-а, имала добит од 5.190.732 КМ.

Сљедећи у низу са добити од 3.146.404 марке нашао се "Legacy International" д.о.о. из Бањалуке, а као дјелатност ове фирме наводи се рад спортских објеката.

Подаци АПИФ-а показују да је такође преко милион марака добити лани имало још шест предузећа у Српској, па су се тако на листи нашли и "Pay Concept" д.о.о. из Бањалуке, који се бави управљањем рачунарске опреме и система, са добити од 2,5 милиона марака.

Такође, добит већу од 2,4 милиона марака имале су и фирме хотел "Ski ritern" д.о.о. из Пала и ГСЦМ д.о.о. из Бањалуке, које се баве изградњом стамбених и нестамбених зграда, односно осталим стручним, научним и техничким дјелатностима.

Добит већу од милион марака прошле године су остварила предузећа "Синови и оци" д.о.о. из Бањалуке, чији су опис посла дјелатности финансијских холдинг друштава, "Еко Тех" д.о.о. из Требиња, чије је поље рада инжењерска дјелатност и с њим повезано техничко савјетовање, и ЛИНДНЕР д.о.о. Тиват - Пословна јединица Бањалука, која се бави изградњом стамбених и нестамбених зграда.

Добит већу од 800.000 КМ, чиме су се нашли на листи 10 најпрофитабилнијих предузећа са нула радника, имали су бањалучки "Граб" д.о.о, чија дјелатност су инжењерске дјелатности и с њима повезано техничко савјетовање, и "МФ-05" д.о.о. из Шековића, која се бави производњом врата и прозора од метала.

Број фирми без иједног радника у 2023. години повећан је за 1.059 предузећа у односу на 2021. годину, када је у Српској било 1.838 таквих фирми.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, истиче за "Независне новине" да у фирмама без радника не види ништа лоше.

- Ми имамо повољан порески амбијент који је доста прихватљив за фирме из окружења, тако да у Бањалуци данас, или у околини Бањалуке, имате неколико десетина, па можда и стотина фирми које су регистроване у Словенији и Аустрији, а које овдје обављају одређене промете преко фирми из Републике Српске и на тај начин остварују велике добити - наводи он додајући да управо ти људи у Српској плаћају просторије које изнајмљују, као и порез на добит.

Према његовим ријечима, вођење кампања против таквих фирми може их само отјерати одавде, чиме би се изгубио добар дио прихода.

- Данас је ситуација таква да нам недостаје радника у готово свим областима, тако да је добро да имамо и овај вид пословања који омогућава остваривање одређених прихода, добити и плаћања свих обавеза према држави - истакао је Рачић за "Независне новине".

Миленко Станић, економиста, наводи да таква ситуација није одржива и оправдана и да би неки привредни субјекат имао тако исказане приходе и након измирења трошкова толике профите, потребно је да има озбиљну дјелатност.

- Очигледно се ради о зарадама које нису засноване на озбиљном раду и послу и вјероватно да има и елемената сиве економије. Могуће је да се региструју по закону и такви привредни субјекти и да они искористе одређене тренутне погодности на тржишту зато што тај сегмент тржишта није регулисан одговарајућим прописима и законима. Нису наметнути посебни порези за тако, да кажемо, ненормалну привредну ситуацију - каже он за "Независне новине".

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 7m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 3m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 7m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 0m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 57m
    0